gtag('config', 'UA-130501671-1');

KOŠICE 17. mája (WebNoviny.sk) – Podporné zhromaždenie a pochod zamestnancov U.S.Steel Košice, ktorého cieľom je upozorniť na ich požiadavku zvýšenia tarifných miezd, bude v piatok v Košiciach. Agentúru SITA o tom informoval predseda Rady odborov OZ KOVO U.S.Steel Košice Juraj Varga.

Obe strany majú svoje argumenty

„V stredu sme mali prvé spoločne oficiálne stretnutie so sprostredkovateľom, jedna aj druhá strana argumentovala, prečo si za svojím stojí. Bol to sociálny dialóg za stolom a na budúci týždeň by malo byť ďalšie stretnutie,“ uviedol Varga.

Kolektívne vyjednávanie Dodatku č.6 k platnej kolektívnej zmluve, ktoré sa začalo v januári tohto roku, bolo v apríli vyhlásené za sporné a bola k nemu prizvaná sprostredkovateľka určená Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Ťažká situácia v oceliarskom biznise

Potom sa 9. mája uskutočnili samostatné stretnutia oboch vyjednávacích strán s pridelenou sprostredkovateľkou a v stredu sa prvýkrát stretli všetci spoločne.

Ďalšie stretnutie je naplánované na 21. mája. „Napriek tomu, že je ťažká situácia v oceliarskom biznise, stojíme si za svojím, že si zaslúžime vyššie mzdy, ako nám ponúkajú momentálne, a to je priemer 20 eur,“ dodal Varga. Ako reakciu na stagnujúce vyjednávanie vyhlásila Rada odborov OZ KOVO U.S.Steel Košice 8. apríla štrajkovú pohotovosť.

Ani po deviatich kolách kolektívneho vyjednávania návrhu Dodatku č. 6 k platnej kolektívnej zmluve sa totiž nepodarilo zamestnávateľovi a zástupcom odborov dospieť k dohode.

Viac k témam: OZ KOVO U.S.Steel Košice, protest, U.S. Steel
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborári košického U.S. Steelu chcú pochodom upozorniť na ich požiadavku zvýšenia platov © SITA Všetky práva vyhradené.