gtag('config', 'UA-130501671-1');

JERUZALEM 27. mája (WebNoviny.sk) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý si mohol byť po aprílových parlamentných voľbách takmer istý tým, že sa stane aj budúcim premiérom, zažíva ťažké časy.

To, čo vyzeralo ako hotová vec, sa nečakane skomplikovalo, Netanjahuovi sa stále nedarí zostaviť vládu, a situácia môže veľmi ľahko viesť až k novým voľbám. Opoziční poslanci už pripravujú návrh na rozpustenie izraelského parlamentu, po ktorého schválení by museli nasledovať nové voľby.

Netanjahu a jeho strana Likud sa chystali vytvoriť vládu s viacerými menšími nacionalistickými, krajne pravicovými a ultraortodoxnými náboženskými stranami, no medzi jednotlivými súčasťami tejto zamýšľanej koalície sa nečakane objavili neprekonateľné rozpory.

Na jednej strane barikády stojí súčasný minister obrany Avigdor Lieberman a jeho strana Izrael, náš domov, na druhej sú ultraortodoxné strany. Lieberman trvá na tom, že budúca vláda musí presadiť rozšírenie brannej povinnosti aj na ortodoxných židov, náboženské strany sú však rezolútne proti tomuto nápadu.

Viac k témam: izraelský premiér, parlamentné voľby v Izraeli
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér Netanjahu zatiaľ nezostavil vládu, v Izraeli sa schyľuje k ďalším voľbám © SITA Všetky práva vyhradené.