gtag('config', 'UA-130501671-1');

BELEHRAD 28. mája (WebNoviny.sk) – K hranici s Kosovom smeruje kolóna srbských vojenských vozidiel s vojakmi a vojenským vybavením. Informovala o tom v utorok oficiálna srbská tlačová agentúra Tanjug.

Podľa jej údajov vozidlá vyrazili okolo obeda z kasární v centrálnom meste Kraljevo.

Prelet bojovej stíhačky

Ide o zjavnú demonštráciu sily v súvislosti s najnovším napätím, ktoré vyvolala operácia kosovskej špeciálnej polície v prevažne Srbmi obývanom severnom Kosove.

Zásah nahneval vládu v Belehrade, ktorá už skôr v utorok oznámila, že srbskí vojaci sú v stave pohotovosti.

Agentúra Tanjug tiež uviedla, že do kasární v Kraljeve pricestoval minister obrany Aleksandar Vulin. Stalo sa tak krátko predtým, než vojenské vozidlá vyrazili smerom ku Kosovu. Agentúra informovala aj o prelete srbskej bojovej stíhačky MiG-29 v blízkosti spoločných hraníc.

Zatkli srbských policajtov

Kosovská polícia uviedla, že počas operácie proti organizovanej kriminalite a korupcii utrpeli zranenia piati policajti a šiesti civilisti.

Devätnásť srbských policajtov a ďalšie osoby polícia pozatýkala. Misia OSN v Kosove (UNMIK) uviedla, že medzi zatknutými sú aj dvaja jej členovia, z toho jeden Rus.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Belehradu v roku 2008 po predchádzajúcej krvavej vojne. Srbsko samostatnosť svojej bývalej provincie neuznáva.

Viac k témam: armáda, Kosovo, polícia, vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Srbsko po operácii kosovskej polície vyslalo ku hraniciam svojich vojakov © SITA Všetky práva vyhradené.