gtag('config', 'UA-130501671-1');

BERLÍN 28. mája (WebNoviny.sk) – Neznámi páchatelia už tretíkrát za posledný mesiac zneuctili fotografie ľudí, ktorí prežili holokaust, vystavené na ulici v centre Viedne. Ako informujú rakúske médiá, tentokrát rozrezali tváre preživších holokaustu na desiatich najväčších fotografiách.

Som šokovaný! Títo ľudia do mňa vložili dôveru, keď som ich fotografoval, a teraz sú ich tváre znetvorené,“ povedal autor výstavy, ktorá prebieha na viedenskej Ringstrasse, nemecko-taliansky fotograf Luigi Toscano.

Výstavu chcú strážiť vlastnými telami

Na druhej strane ho potešili milé reakcie niektorých ľudí a spoločenstiev, okrem iného aj moslimských a kresťanských, ktoré sa mu ozvali s tým, že chcú vystavené fotografie chrániť. Viac ako 60 ľudí je podľa neho ochotných výstavu strážiť vlastnými telami až do 31. mája, kedy končí.

Fotografie na Ringstrasse boli poškodené už dvakrát aj predtým, pričom minulý týždeň ich tiež poškodili nožom a nakreslili na ne hákové kríže a rôzne hanlivé nápisy.

Škandál strany FPÖ

K opätovnému zneucteniu fotografií preživších holokaustu prichádza v čase, keď z rakúskej vlády musela po obrovskom škandále odísť krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

Tú založili bývalí nacisti, k neonacistom patril prinajmenšom zamladi aj jej doterajší predseda Heinz-Christian Strache a ku krajne pravicovým myšlienkam strana inklinovala takmer počas celého jej vývoja.

Viac k témam: FPÖ Slobodná strana Rakúska, holokaust, vandalizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Opäť poškodili fotografie ľudí, ktorí prežili holokaust. Vandali im rozrezali tváre © SITA Všetky práva vyhradené.