gtag('config', 'UA-130501671-1');

KOŠICE 30. mája (WebNoviny.sk) – Štrajková pohotovosť zamestnancov Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) stále pokračuje, nateraz ale odborári pozastavujú ostré štrajky. Uviedli to odboroví predáci Ivan Horváth a Andrea Vindišová v liste primátorovi Košíc Jaroslavovi Polačekovi, ktorý ma agentúra SITA k dispozícii.

Jasne deklarovali svoje požiadavky

Ako sa v liste píše, zástupcovia zamestnancov 20. mája na stretnutí s riaditeľom DPMK Vladimírom Padyšákom vyhotovili zápisnicu, kde jasne deklarovali svoje požiadavky.

Na základe doterajších primátorových krokov a stanovísk mu predložili návrh textu, pod ktorým by mal svojím podpisom potvrdiť verejne deklarované vyhlásenie o naplnení oprávnených požiadaviek zamestnancov DPMK.

Svojím podpisom – podpisom primátora mesta Košice, týmto garantujem zamestnancom DPMK, že podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia vyviniem všetky možnosti k naplneniu oprávnených požiadaviek zamestnancov. Tak, ako som deklaroval na verejnom zhromaždení zamestnancov DPMK dňa 16. mája 2019, je potrebné, aby boli v plnej výške uhradené oprávnené náklady vynaložené na základe objednávky pre službu vo verejnom záujme – mestská hromadná doprava,“ uvádza sa v návrhu textu, ktorý odborári zaslali primátorovi.

Ďalej ho v liste žiadajú aby osobne zvolal mimoriadne mestské zastupiteľstvo a predniesol bod „Platba za službu vo verejnom záujme pre DPMK“ a pričinil sa o to, aby bol tento bod poslancami schválený.

Mesto považuje oba štrajky za nezákonné

Odborári vstúpili do štrajkovej pohotovosti 11. marca a vo štvrtok 9. mája po neúspešnom rokovaní s vedením podniku do ostrého štrajku.

Vyhlásenie štrajku zdôvodnili naplnením hospodárskych a sociálnych záujmov zamestnancov, ktoré malo nastať ich 10-percentným nárastom platov v tomto roku a o ďalších 8 percent od začiatku roka 2020.

Do dvojhodinového štrajku sa 9. mája zapojilo vyše 97 percent vodičov DPMK. Do ďalšieho štvorhodinového štrajku 22. mája sa už okrem vodičov zapojili aj dielenskí pracovníci.

Mesto považuje oba štrajky za nezákonné, keďže nebola splnená oznamovacia lehota troch pracovných dni pred začatím štrajku.

Viac k témam: Dopravný podnik mesta Košice DPMK, štrajk, štrajková pohotovosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborári košického dopravného podniku dočasne zastavia ostré štrajky, ale zostanú v pohotovosti © SITA Všetky práva vyhradené.