gtag('config', 'UA-130501671-1');

NITRA 1. júna (WebNoviny.sk) – Levice sa rozhodli spravovať zeleň prírode blízkym spôsobom. Vo vybraných lokalitách mesto založí biodiverzné lúky. Intenzívne kosenie škodí faune, ktorá pre svoj životný priestor využíva trávnaté porasty.

Následky straty biodiverzity

„Dôvodom zmeny klasického prístupu k údržbe verejnej zelene je uvedomenie si následkov straty biodiverzity, teda druhovej rozmanitosti rastlinných a živočíšnych druhov,“ informuje radnica.

Biodiverzné lúky s nízkou frekvenciou kosenia majú vzniknúť na Ludanskej ulici, Novom cintoríne, v parku pri Levickom hrade, v Parku M. R. Štefánika, na Pereckej ulici v dvoch lokalitách, na Poľnej ulici v dvoch lokalitách, na Rázusovej, Saratovskej, Nejedlého a Vajanského ulici.

Samospráva poukazuje na to, že populácia včiel a motýľov, ktoré patria ku kľúčovým opeľovačom, je ohrozená. V Európe je ohrozených až 40 percent včiel a 30 percent motýľov a Slovensko nie je výnimkou.

Úroda závisí od opeľovačov

Takmer 75 percent plodín pritom závisí od opeľovačov. Tí významne prispievajú k udržaniu ekologickej rovnováhy, a teda aj k dostupnosti kvalitných potravín a k zdraviu obyvateľstva. Kosenie zamedzuje jednoročným rastlinám vysemeniť sa.

„Motorové kosačky prispievajú k emisiám CO2. Majú veľmi slabý výkon motora a len pre porovnanie – v prepočte na rovnaký výkon kosačka emituje 35-krát viac CO2 ako osobný automobil,“ doplnila radnica.

Viac k témam: biodiverzita, včely
Zdroj: Webnoviny.sk – Populácia včiel a motýľov je ohrozená, mesto Levice ide zakladať biodiverzívne lúky © SITA Všetky práva vyhradené.