gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 2. júna (WebNoviny.sk) – Ak Rusko odobrí inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968, pôjde o jasný akt nepriateľstva voči Slovensku a Českej republike.

Uviedla to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na to, že ruskí komunistickí poslanci opäť pripravili zákon, podľa ktorého bola okupácia Československa z augusta 1968 zákonnou akciou.

Hrozba pre demokracie

Informáciu priniesol v sobotu 1. júna český portál Forum 24. Liberáli považujú v prípade súhlasu ruskej Dumy tento krok za dôkaz, že Rusko je hrozbou pre demokracie. V prípade schválenia legislatívy žiada strana SaS adekvátne kroky slovenskej diplomacie. Touto témou sa plánuje zaoberať aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý najbližšiu stredu odcestuje do Ruska na pracovné stretnutie.

Takýto krok len rozjatrí staré jazvy a podporí názor, že Rusko je hrozbou pre demokracie. Týmto štýlom zároveň stratia aj posledných, ktorí odmietajú vidieť v Rusku túto hrozbu,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. „Očakávame, že v prípade schválenia takejto provokácie slovenská diplomacia adekvátne zareaguje,“ dodal. Poslanec Národnej rady SR Martin Klus (SaS) pripomenul, že liberáli na Rusko upozorňovali už v minulosti v inej súvislosti. „Strana SaS už v minulosti upozornila, že počet ruských diplomatov na ambasáde v Bratislave prekračuje úroveň reálnej agendy, ktorá medzi oboma štátmi existuje, a zníženie ich počtu je vecou národnej bezpečnosti Slovenskej republiky,“ povedal Klus.

Pellegrini sa stretne s Putinom

Poslanci ruskej Dumy za komunistickú stranu sa podľa českého portálu zhodli na návrhu zákona, ktorý prizná vojakom, ktorí sa na okupácii zúčastnili, status veteránov ozbrojených síl. S tým sa viažu sociálne výhody. Okrem toho zákon hovorí o „oprávnenom vstupe legálne pozvanej armády„. Premiér Pellegrini chce o návrhu zákona o oprávnenosti okupácie Československa hovoriť s predstaviteľmi Ruska počas svojej budúcotýždňovej návštevy krajiny.

Premiér sa stretáva so svojim ruským náprotivkom Dmitrijom Medvedevom v stredu, neskôr ho prijme aj prezident Vladimír Putin. „Vojenská invázia a následná 20-ročná okupácia bývalého Československa bola hrubým porušením medzinárodného práva. Od tohto nezákonného aktu sa v minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za túto historickú krivdu voči Čechom a Slovákom aj oficiálne ospravedlnili,“ píše sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa premiéra Patrícia Macíková.

Viac k témam: okupácia Československa, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk – Ak Rusko odobrí okupáciu Československa v roku 1968, tak podľa SaS pôjde o akt nepriateľstva © SITA Všetky práva vyhradené.