gtag('config', 'UA-130501671-1');

SOUL 2. júna (WebNoviny.sk) – Severokórejčania pracujúci na stovkách malých prosperujúcich trhoch v Severnej Kórei, ktoré sa vynorili po zlyhaní verejného systému distribúcie základných tovarov, sú často zneužívaní a nútení k úplatkom, aby prežili.

Uvádza sa to v správe Organizácie Spojených národov (OSN), ktorú zverejnili tento týždeň. Severná Kórea je oficiálne socialistickou krajinou, odkedy však po ekonomickej kríze a zničujúcom hladomore v polovici 90. rokov minulého storočia skolaboval verejný systém prerozdeľovania, prehliada niektoré trhové aktivity.

Slabé opatrenia štátnej reformy a široko formulovaný trestný zákonník znamenajú, že predstavitelia štátu si pod hrozbou zatknutia a uväznenia vedia vymôcť peniaze a iné pozornosti od ľudí, ktorí pracujú na takýchto neoficiálnych trhoch, uvádza sa v správe Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Výpovede utečencov

„Ľudia v Severnej Kórei sú uväznení vo zvrátenom kruhu, v ktorom ich zlyhanie štátu, ktorý nedokáže zabezpečiť základné životné potreby, núti obrátiť sa na trhy, kde čelia množstvu porušení ľudských práv v neistom právnom prostredí,“ uviedol OHCHR.

Správa úradu vysokého komisára je založená na 214 výpovediach z prvej ruky od Severokórejčanov, ktorí utiekli zo svojej krajiny a usadili sa v Južnej Kórei. Väčšina z nich opustila Severnú Kóreu po tom, ako koncom roka 2011 prevzal moc terajší líder Kim Čong-un.

Úrad OSN nemá prístup do Severnej Kórey, aby mohol nezávisle prešetriť tamojší stav ľudských práv. Pchjongjang je extrémne citlivý na akúkoľvek kritiku stavu ľudských práv zo zahraničia. Označuje ju za provokáciu s cieľom ohovárať vládu krajiny, ktorú už 70 rokov vedú členovia jednej rodiny.

Bezprávie a korupcia

Po kolapse verejného distribučného systému Severná Kórea prijala kroky na legalizáciu a reguláciu niektorých prosperujúcich tržníc, napríklad zaviedla poplatky za prenájom stánkov, kontroluje ceny a monitoruje predávané produkty.

Absentuje však zákonný rámec a súdny systém slúži na legitimizáciu porušovania ľudských práv. Úradníci si cez úplatky od zraniteľnej populácie, ktorá sa snaží si privyrobiť, kompenzujú svoje nízke alebo žiadne výplaty.

Niektorí severokórejskí utečenci uviedli, že po zaplatení úplatku mohli odísť z nefungujúcich štátnych podnikov a pracovať na trhoch. „Štát nie je viac schopný zabezpečiť materiál pre továrne alebo distribuovať vyrobený tovar. Takže sa spoliehajú na ľudí ako som ja, aby sme zabezpečil tieto funkcie,“ citovala správa jedného z utečencov.

Viac k témam: korupcia, ľudské práva, OSN Organizácia spojených národov, Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR)
Zdroj: Webnoviny.sk – Severná Kórea väzní svojich ľudí vo zvrátenom kruhu, hovorí správa komisára pre ľudské práva © SITA Všetky práva vyhradené.