gtag('config', 'UA-130501671-1');

NEW YORK 3. júna (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Twitter sa ospravedlnila za blokovanie účtov na rovnomennej sociálnej a mikroblogovacej sieti, ktoré boli kritické voči reakcii čínskej vlády na prodemokratické protesty na Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men kuang-čchang) v Pekingu v júni 1989.

Zablokovanie sa dotklo aj účtov v zahraničí

Na svojom účte pre verejný poriadok cez víkend uviedla, že dané účty dočasne zastavila v rámci týždenného zákroku voči „spamu a ďalšiemu neautentickému správaniu sa„. Zástupcovia spoločnosti dodali, že zablokované účty nenahlásili čínskej vláde.

Zablokovanie sa dotklo účtov v Číne aj v zahraničí. Kriticky naň zareagoval napríklad americký senátor Marco Rubio, podľa ktorého Twitter umlčal hlasy v mene čínskej vlády. „Twitter sa stal cenzorom čínskej vlády,“ napísal vo svojom tweete politik.

Zmienky o udalostiach cenzurujú

V dňoch pred 30. výročím masakry na Námestí nebeského pokoja, ktoré pripadá na 4. júna, sa aktivisti kritickí voči čínskej vláde začali na Twitteri okrem iného viac vyjadrovať proti jej konaniu v súvislosti s danými protestami. Kritické príspevky sa týkali napríklad politiky komunistickej vlády v krajine alebo jej zvládanie situácie okolo zásahu na námestí.

Pri masakre na Námestí nebeského pokoja, ktorej predchádzali týždne protestov, zasiahli vojaci proti neozbrojenými civilistom, pričom zabili stovky ľudí. Čínska vláda sa o incidente vyjadruje len zriedkavo a v krajine sa usiluje všetky zmienky o udalostiach cenzurovať.

Ako uvádza televízia CNN, nepredpokladá sa, že sa v Číne pri príležitosti utorkového výročia uskutočnia verejné spomienkové podujatia alebo protesty. Dôvodom je ich prísne potlačenie zo strany vlády.

Viac k témam: Čína, Twitter, výročie
Zdroj: Webnoviny.sk – Twitter zablokoval účty kritické voči čínskej vláde, za svoj krok sa ospravedlnil © SITA Všetky práva vyhradené.