gtag('config', 'UA-130501671-1');

NIKÓZIA 5. júna (WebNoviny.sk) – Cyprus smeruje k tomu, že v priebehu osemnástich rokov získa viac ako 9 mld. USD za export plynu z podmorského ložiska Aphrodite pri svojom pobreží. Povedal to v stredu cyperský minister energetiky Georgios Lakkotrypis.

Minister uviedol, že opätovne vyrokovaný kontrakt s konzorcium spoločností Shell, Noble Energy a Delek otvára cestu pre prieskum ložiska, ktoré podľa odhadov obsahuje viac ako 100 mld. kubických metrov plynu.

Minister energetiky dodal, že finančné podmienky boli vypracované na základe scenára, podľa ktorého cena ropy v roku 2022 bude na úrovni 70 USD za barel. Ratifikácia kontraktu cyperskou vládou sa očakáva hneď po schválení plánu rozvoja ložiska.

Podľa ministra Lakkotrypisa by sa ťažba mala začať v rokoch 2024-25. Plyn sa má prepravovať podmorským potrubím do závodov na jeho spracovanie v Egypte a potom dodávať na európske trhy.

(1 EUR = 1,1244 USD)

Viac k témam: ťažba plynu, zemný plyn
Zdroj: Webnoviny.sk – Cyprus očakáva, že exportom plynu z podmorského ložiska Aphrodite získa miliardy dolárov © SITA Všetky práva vyhradené.