gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 6. júna (WebNoviny.sk) – V prvom štvrťroku Slováci najviac v priemere zarábali v oblasti financií a poisťovacích činností, a to viac ako dvetisíc eur.

Najviac nezarábajú v IT odvetví

Ako informoval Štatistický úrad SR, priemerná nominálna mesačná mzda dosiahla 1 023 eur a v medziročnom porovnaní stúpla o 7,1 %. Nižší prírastok spotrebiteľských cien v porovnaní s rastom nominálnej mzdy ovplyvnil vývoj reálnej mzdy, ktorá sa medziročne zvýšila o 4,6 %.

Najvyššia úroveň priemernej mesačnej mzdy bola v odvetviach finančné a poisťovacie činnosti, a to 2 021 eur. Nasledovali informácie a komunikácie s priemernou sumou 1 886 eur.

V odvetví dodávka elektriny, plynu a pary to bola mzda 1 817 eur. V desiatich odvetviach bola mzda nižšia ako v priemere za hospodárstvo SR. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, a to 572 eur.

Mzdy rástli vo všetkých krajoch

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka priemerná nominálna mzda vzrástla vo všetkých odvetviach. Relatívne najrýchlejšie to bolo podľa úradu vo vzdelávaní o 13,6 %, v umení, zábave a rekreácii o 11,7 %, vo verejnej správe a obrane o 11,3 % a v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 10,1 %.

Z územného hľadiska vyššia ako v priemere za celé hospodárstvo SR bola priemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji, a to 1 310 eur. V ostatných krajoch sa pohybovala od 777 eur v Prešovskom kraji do 965 eur v Trnavskom kraji.

Vo všetkých krajoch bola priemerná mzda vyššia ako v prvom štvrťroku 2018 s najvyšším relatívnym prírastkom o 9,3 % v Prešovskom kraji.

Viac k témam: financie, platy, Štatistický úrad SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci v priemere zarábajú 1023 eur, ale v jednom z odvetví sú platy aj o tisícku vyššie © SITA Všetky práva vyhradené.