gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 7. júna (WebNoviny.sk) – Globálny dopyt po zemnom plyne vlani rástol najrýchlejším tempom od roku 2010, ale spomaľuje sa. Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) dopyt po plyne v minulom roku stúpol o 4,6 percenta.

Motorom dopytu bol silný ekonomický rast a odklon od výroby elektriny z uhlia. Vyššiu spotrebu plynu evidovali hlavne v Číne a USA. Informoval o tom portál cnbc. com.

V najbližších piatich rokoch však IEA očakáva rast dopytu po plyne v priemere iba o 1,6 percenta ročne. Bude to znamenať návrat na úrovne v období pred rokom 2017. Nová ponuka plynu potrebná na uspokojenie rastúceho dopytu bude pochádzať prevažne z USA.

Produkcia amerického plynu sa v roku 2018 zvýšila o 11,5 percenta, čo bol najrýchlejší rast od roku 1951. IEA uviedla, že USA by mohli do roku 2024 predbehnúť Katar a Austráliu a stať sa najväčším exportérom skvapalneného plynu (LNG) na svete.

Viac k témam: IEA Medzinárodná agentúra pre energetiku, plyn
Zdroj: Webnoviny.sk – Svetový dopyt po plyne vlani stúpol najrýchlejšie za posledné roky, ale už sa spomaľuje © SITA Všetky práva vyhradené.