gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 7. júna (WebNoviny.sk) – Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) plánuje zamestnať v priebehu troch týždňov dvadsať pracovníkov.

Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa nemocnice Eva Kliská, cieľom je doplniť pomocných zdravotníckych pracovníkov z Ukrajiny, ktorí majú zdravotnícke vzdelanie, pracovné skúsenosti v oblasti zdravotníctva a úspešne absolvovali pracovný pohovor s odborníkmi z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Nábor pomocného personálu

“Pokiaľ prejavia záujem, tak my im vytvoríme podmienky na to, aby urobili jazykovú skúšku, rovnako aby si nostrifikovali vzdelanie,” povedala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková.

Začiatkom roka 2019 UNB v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR spustili pilotný projekt náboru pomocného personálu na Ukrajine.

„Vnímame aj situáciu v zdravotníctve, kde je nedostatok sestier a pomocného personálu problémom na Slovensku, ktorý sa postupnými krokmi v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva snažíme riešiť,“ konštatovala Kliská.

Mnohí hovoria aj po slovensky

Práca cudzincov na Slovensku podľa Kliskej zahŕňa určité náležitosti, ktoré musia byť splnené. Presný postup určuje legislatíva a žiadosti po splnení stanovených podmienok a doplnení žiadaných náležitostí schvaľuje cudzinecká polícia. “Aktuálne sú z našej strany splnené všetky požiadavky a čakáme na rozhodnutie cudzineckej polície,” vysvetlila hovorkyňa.

“Mnohí z vybraných uchádzačov ovládajú slovenský jazyk na začiatočníckej úrovni a sú jazykovo zdatní. Na mnohých klinikách a oddeleniach UNB pracujú sestry, ktoré majú skúsenosti so zaškoľovaním zdravotníckeho personálu a dokážu byť nápomocné v adaptovaní sa cudzincov v pracovnom prostredí našej nemocnice,“ informovala hovorkyňa. Ako ďalej uviedla, do budúcna plánujú takýto projekt realizovať tiež v Srbsku a v Rumunsku.

Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, UNB Univerzitná nemocnica Bratislava na Kramároch
Zdroj: Webnoviny.sk – Univerzitná nemocnica v Bratislave plánuje zamestnať desiatky zdravotníkov z Ukrajiny © SITA Všetky práva vyhradené.