gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 8. mája (WebNoviny.sk) – Novozvolená slovenská europoslankyňa za stranu Smer-SD Monika Beňová chce v Európskom parlamente (EP) pôsobiť vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť a vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa. Uviedla to pre agentúru SITA.

Zvyšní dvaja europoslanci za stranu Smer-SD Miroslav Číž a Robert Hajšel sa v EP plánujú venovať ústavným, respektíve ekonomickým témam.

Číž chce byť súčasťou Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a Výboru pre ústavné veci, Hajšel má záujem o členstvo vo Výbore pre priemysel, výskum a energetiku a vo Výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka.

Rokovania lídrov národných delegácií

Beňová ďalej priblížila, že tento týždeň sa začali rokovania predsedov a predsedníčok národných delegácií. Verí, že ako vedúca delegácie slovenských europoslancov bude úspešná pri presadzovaní ich pozícií v jednotlivých výboroch.

Na otázku, či sa bude uchádzať aj o niektorú z vedúcich pozícií v spomínaných výboroch vysvetlila, že je o tom ešte predčasné hovoriť. „Na základe volebných výsledkov v jednotlivých členských štátoch nám ešte len v stredu oznámili, koľko bodov sme ako delegácia získali. Naše body nám na získanie vyšších postov nepostačujú, ale skúsim niečo premyslieť vo výboroch. Len potrebujem čas na stretnutia a komunikáciu s ostatnými šéfmi delegácií,“ objasnila Beňová.

Všetci traja europoslanci za Smer-SD budú členmi Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (SaD). „Smer je členom medzinárodnej politickej skupiny Strana európskych socialistov a tú reprezentuje v EP práve táto frakcia. Podľa výsledkov volieb sme druhá najsilnejšia frakcia v EP so 153 poslankyňami a poslancami,“ tvrdí europoslankyňa.

Predsedníčka slovenskej delegácie

Beňová na svojom facebookovom profile tento týždeň zverejnila status, v ktorom uviedla, že slovenskí europoslanci ju poverili vykonávať post predsedníčky slovenskej delegácie. Ako najdlhšie slúžiaca poslankyňa EP za Slovensko bude organizovať pracovné obedy slovenských europoslancov.

Na najbližší obed, ktorý je naplánovaný na 3. júla, pozvala aj podpredsedu Európskej komisie pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča, aby poslancov oboznámil s bodmi končiacej Európskej komisie, ktoré ostali otvorené aj na nadchádzajúce legislatívne obdobie. Na otázku agentúry SITA, či bude na tieto pracovné obedy pozývať aj europoslancov za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) odpovedala, že nie. „Nemá to význam, keďže žiadnu európsku tému nemajú,“ dodala Beňová.

Strana Smer-SD skončila v eurovoľbách na druhom mieste so ziskom 15,72 percenta, čo v prepočte na mandáty znamená obsadenie troch poslaneckých kresiel v EP. Beňová získala spomedzi všetkých zvolených europoslancov najviac preferenčných hlasov.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2019

Viac k témam: europoslanci, Európsky parlament (EP), PES Strana európskych socialistov, Progresívna aliancia socialistov a demokratov (SaD), Smer-SD, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2019
Zdroj: Webnoviny.sk – Beňová je predsedníčkou slovenskej delegácie v europarlamente, kotlebovcov na rokovania pozývať nebude © SITA Všetky práva vyhradené.