gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 11. júna (WebNoviny.sk) – Stavebné práce na novej väznici v Rimavskej Sobote sa tento rok nezačnú. Reálna výstavba odštartuje podľa Ministerstva spravodlivosti SR až v druhej polovici budúceho roka a s plnou prevádzkou sa počíta až o dva roky neskôr.

Informácie poskytol agentúre SITA rezort spravodlivosti s tým, že v súčasnosti sa stále koná verejná súťaž. Záujemcovia môžu predkladať svoje ponuky až do konca júna tohto roka, následne bude takzvaný „súťažný dialóg“.

Presné podmienky výstavby

V praxi tak budú kompetentní z rezortu spravodlivosti rokovať s úspešnými uchádzačmi o presných podmienkach výstavby.

Nová väznica v Rimavskej Sobote, časť Sabová, by mala mať podľa pôvodného plánu kapacitu 832 miest pre výkon trestu odňatia slobody mužov, a to v minimálnom, strednom aj maximálnom stupni stráženia, vrátane odsúdených na doživotie.

V areáli novej väznice bude okrem priestorov pre odsúdených aj bytový komplex pre príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže. Projekt novej väznice uskutoční rezort spravodlivosti pomocou spolupráce súkromného a verejného sektora cez PPP projekt.

Rokovania s úspešnými uchádzačmi

„Projekt výstavby väzenského zariadenia Rimavská Sobota – Sabová je vo fáze verejného obstarávania. Vyhlásený bol ešte 11. marca tohto roka, nasledovať bude súťažný dialóg. Lehota na predkladanie žiadostí o účasť je do 30. júna 2019,“ informoval agentúru SITA tlačový odbor rezortu spravodlivosti.

Termíny výrazne predĺžia aj následné rokovania s úspešnými uchádzačmi, ktoré budú podľa odhadov trvať takmer polovicu roka. „Dialóg s úspešnými uchádzačmi je odhadovaný na päť mesiacov, preto nie je reálny predpoklad začatia výstavby v tomto roku. Podľa aktuálneho harmonogramu to vychádza na koniec druhého polroka 2020,“ dodalo ministerstvo.

O potrebe výstavby novej väznice sa na Slovensku diskutuje niekoľko desaťročí. Na projekte začalo pracovať ministerstvo spravodlivosti ešte za pôsobenia exministerky Lucie Žitňanskej.

Viac k témam: minister spravodlivosti SR, Ministerstvo spravodlivosti SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Novú väznicu v Rimavskej Sobote tento rok stavať nezačnú, stále prebieha verejná súťaž © SITA Všetky práva vyhradené.