gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 12. júna (WebNoviny.sk) – Ministerka vnútra Denisa Saková by podporila myšlienku, aby učitelia pri nástupe do zamestnania museli predkladať odpis z registra trestov.

Uviedla to pre médiá po dnešnom rokovaní vlády v reakcii na medializované informácie o bratislavskom učiteľovi obvinenom zo sexuálneho zneužitia žiaka. Učiteľ už bol v minulosti za podobný skutok odsúdený, napriek tomu ho opätovne zamestnali v škole.

Je to pravidlo, ktoré keby sa zaviedlo, minimalizuje riziko vzniku takýchto prípadov v školách,“ povedala Saková.

Pri nástupe do niektorých zamestnaní je v súčasnosti povinnosťou predložiť výpis z registra trestov. V tom sa však uvádzajú len takzvané nezahladené odsúdenia dotyčnej osoby. V odpise z registra trestov sú vedené všetky odsúdenia osoby. Ten sa však vydáva len na žiadosť oprávnených orgánov, napríklad pri súdnom konaní alebo pri uchádzaní sa o niektoré pozície v štátnej správe.

Podľa medializovaných informácií čelí 51-ročný učiteľ obvineniu zo sexuálneho zneužitia 11-ročného chlapca, ktorého zneužil počas pôsobenia v škole v bratislavskej Dúbravke. Muž bol v minulosti už za podobný skutok odsúdený, napriek tomu sa mu znovu podarilo zamestnať sa v škole, keďže odsúdenie už vo výpise nefigurovalo.

Viac k témam: minister vnútra SR, sexuálne obťažovanie, sexuálne zneužívanie detí, učiteľ
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerka vnútra Saková podporuje návrh, aby učitelia predkladali odpis z registra trestov © SITA Všetky práva vyhradené.