gtag('config', 'UA-130501671-1');

AUGUSTA 13. júna (WebNoviny.sk) – Maine sa stal ďalším americkým štátom, ktorý legalizoval lekársky asistovanú samovraždu.

Smrteľne chorým ľuďom umožní ukončiť život s pomocou predpísaných liekov. Guvernérka štátu Janet Mills, ktorá sa predtým vyjadrovala, že si nie je zákonom istá, ho už podpísala.

Prijatie zvažuje najmenej 18 štátov

Prvým americkým štátom, ktorý legalizoval asistovanú samovraždu, bol v roku 1997 Oregon. Ďalšiemu štátu, Washingtonu, trvalo viac ako desaťročie, kým prijal podobnú legislatívu.

Zatiaľ stále kontroverzná legislatíva umožňujúca asistovanú samovraždu sa v Spojených štátoch stáva čoraz prijateľnejšou. Tento rok zvažuje prijatie takéhoto zákona najmenej 18 amerických štátov.

Rozhodol jeden hlas

V Maine budú môcť lekári predpísať smrteľnú dávku liekov nevyliečiteľne chorým ľuďom. V zákone sa píše, že zaobstaranie si alebo podanie život ukončujúceho lieku nie je podľa štátneho práva samovraždou, a preto legalizuje postup často nazývaný lekársky asistovaná samovražda.

O tejto otázke sa v Maine konalo aj neúspešné referendum a najmenej sedemkrát návrh neprešiel cez legislatívny orgán. Teraz zákon schválili v snemovni rozdielom jedného hlasu a v senáte prešiel tesnou väčšinou.

Je povolená vo viacerých štátoch USA

Asistovaná samovražda je v súčasnosti povolená aj v Kalifornii, Colorade, Havaji, Oregone, Vermonte, Washingtone, New Jersey a tiež Washingtone, D.C.

Štát Montana nemá asistovanú samovraždu upravenú v zákone. Najvyšší súd však v roku 2009 rozhodol, že lekári môžu použiť pacientovu žiadosť o život ukončujúce lieky na svoju obranu v prípade obvinenia z trestného činu.

Viac k témam: lekári, samovražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Štát Maine povolil asistovanú samovraždu, lekári budú môcť ukončiť život smrteľne chorým pacientom © SITA Všetky práva vyhradené.