gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 14. júna (WebNoviny.sk) – Prvá zahraničná návšteva nastupujúcej prezidentky Zuzany Čaputovej povedie tradične do Českej republiky.

Hneď v druhom týždni pôjde do Bruselu, kde sa stretne s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Prvá žena vo funkcii

Čaputová to uviedla pre agentúru SITA pred sobotnou slávnostnou inauguráciou, keď sa ujme prezidentského úradu.

„Nasledovať budú návštevy susedných krajín. Zoznam delegácií všetkých zahraničných ciest ešte nie je kompletný, ale súčasťou určite budú moji politickí poradcovia a zástupcovia ministerstva zahraničných vecí,“ priblížila.

Prvá žena vo funkcii plánuje Slovensko prezentovať ako stabilného partnera s jasným proeurópskym smerovaním, na ktorého sa dá spoľahnúť.

Kiska prijal 22 hláv štátov

Dosluhujúca hlava štátu Andrej Kiska oficiálne navštívil 32 krajín a v Prezidentskom paláci prijal 22 hláv štátov. Prvá oficiálna návšteva viedla do Českej republiky v júli 2014. Nasledovali oficiálne návštevy Poľskej republiky, Rakúskej republiky a Nemecka.

Prezident podľa Ústavy SR zastupuje Slovensko navonok, dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy. Túto svoju právomoc môže preniesť na vládu respektíve s jej súhlasom na jednotlivých členov vlády (a doteraz tak urobili všetci slovenskí prezidenti).

Prezident tiež prijíma, poveruje a odvoláva vedúcich diplomatických misií. Ide o realizáciu práva suverénneho štátu na diplomatické styky.

Viac o téme: Inaugurácia Zuzany Čaputovej

Viac k témam: inaugurácia prezidenta, Inaugurácia Zuzany Čaputovej, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Kiska oficiálne navštívil 32 krajín, prvá cesta Čaputovej bude tradičná © SITA Všetky práva vyhradené.