gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRUSEL 21. júna (WebNoviny.sk) – Lídrom Európskej únie (EÚ) sa v piatok na summite v Bruseli nepodarilo dohodnúť na kandidátoch do vrcholných postov bloku.

Aj napriek intenzívnym rokovaniam sa im nepodarilo prekonať veľké rozdiely, píše agentúra AP. Znovu o tom budú rokovať na špeciálnom summite, ktorý ohlásili na 30. júna.

Konkurenčné ponuky

Podľa predsedu Európskej komisie Jean-Claudea Junckera je záležitosť stále dosť komplikovaná na to, aby sa s toľkými konkurenčnými ponukami a kandidátmi zosúladila. Dúfa, že na budúcotýždňovom summite to bude jednoduchšie.

Neočakávam to, ale je treba to urobiť,“ vyjadril sa Juncker. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa zase vyjadrili, že je lepšie počkať pár dní a pokračovať v rozhovoroch, ako urobiť unáhlené rozhodnutia.

Musia dbať na rovnováhu

Predstavitelia únie sa musia dohodnúť na novom predsedovi Európskej komisie (EK) a obsadiť musia tiež pozície predsedu Európskej rady, šéfa európskej diplomacie, šéfa Európskej centrálnej banky a predsedu Európskeho parlamentu.

Pri prerozdeľovaní postov, ktoré nasleduje po májových eurovoľbách, musia dbať na regionálnu, rodovú aj politickú rovnováhu.

Viac k témam: ECB Európska centrálna banka, Európska komisia (EK), Európska rada, Európska únia, Európsky parlament (EP)
Zdroj: Webnoviny.sk – Lídri Európskej únie sa nedohodli na vrcholových postoch, budú rokovať na špeciálnom summite © SITA Všetky práva vyhradené.