gtag('config', 'UA-130501671-1');

KOŠICE 21.júna (WebNoviny.sk) – Na Ústavnom súde Slovenskej republiky (ÚS) sa hromadia podania. Ako informoval Ústavný súd SR, počet doručených podaní sa zvyšuje a v súčasnosti je 708 podaní nepridelených.

„Skutočnosť, že plénum Ústavného súdu Slovenskej republiky je neúplné a sudcovia ústavného súdu rozhodujú len v dvoch senátoch, má vplyv na rozhodovaciu činnosť tohto najvýznamnejšieho orgánu ochrany ústavnosti v Slovenskej republiky,“ informoval v tlačovej správe Tomáš Senaj z Tlačového a informačného odboru kancelárie ÚS.

Od ukončenia funkčného obdobia deviatich sudcov 16. februára pracovali na ústavnom súde do 17. apríla iba štyria z trinástich sudcov.

Od začiatku roka vybavili 724 podaní

Prezident SR Andrej Kiska 17. apríla vymenoval za ústavných sudcov Ivana Fiačana, Petra Molnára a Ľuboša Szigetiho. Zároveň Fiačana vymenoval za predsedu Ústavného súdu SR a Szigetiho za podpredsedu. Počet sudcov ústavného súdu sa tak zvýšil na sedem.

Od začiatku roka do 17. júna bolo podľa štatistických údajov ústavnému súdu doručených 1 084 podaní, vybavených bolo 724. K 17. júnu ÚS eviduje 1 103 nevybavených podaní, o 29 z nich je príslušné rozhodovať plénum ústavného súdu. Priemerná dĺžka jedného konania pred ústavným súdom je aktuálne takmer osem mesiacov.

Na súde fungujú dva senáty

Na ÚS momentálne fungujú dva senáty. Prvý senát tvoria predsedníčka Jana Baricová a sudcovia Miroslav Duriš, Mojmír Mamojka a predseda súdu Ivan Fiačan. Predsedníčkou druhého senátu je Jana Laššáková a členmi senátu sú Peter Molnár a Ľuboš Szigeti, ktorý je zároveň podpredsedom ÚS SR.

Ústavnému súdu chýba šesť sudcov. Poslanci Národnej rady SR v stredu v tajnom hlasovaní vo štvrtej voľbe zvolili iba jedného kandidáta na ústavného sudcu. Je ním bývalý predseda strany Sieť Radoslav Procházka, ktorý získal 74 hlasov poslancov. Opakovaná voľba sa uskutoční v utorok 25. júna o 17. hodine.

Viac k témam: Ústavný súd SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Na ústavnom súde sa hromadia podania, viac ako 700 ich je nepridelených © SITA Všetky práva vyhradené.