gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 25. júna (WebNoviny.sk) – Poslanci NR SR schválili novelu zákona o príplatku k dôchodku politickým väzňom z dielne Slovenskej národnej strany (SNS).

Cieľom tejto novely zákona, ktorú predkladajú poslanci Národnej rady SR Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Štefan Zelník, Magdaléna Kuciaňová a Juraj Soboňa, je zvýšenie príplatku k dôchodku.

Na príplatok sa nevzťahuje valorizácia, od účinnosti zákona je stále rovnaký, hoci priemerný dôchodok od roku 2009, keď bol 339 eur, narástol na aktuálnych 444,26 eura.

Kompenzácia za krivdu

Oprávnených osôb je v súčasnosti v Slovenskej republike približne 2 000 a vzhľadom na ich pokročilý vek ich počet každoročne klesá. „Politickí väzni si zaslúžia našu úctu a určitú kompenzáciu za krivdu, ktorú im už nikto nenahradí,“ konštatoval poslanec Hrnko.

V porovnaní s Českou republikou sú príplatky pre politických väzňov a ich blízkych veľmi nízke. „V pôvodnom návrhu príplatok k dôchodku bol štyri eurá, navrhli sme však päť eur ako základ na výpočet, aby sa to vyrovnalo s Českou republikou,“ vysvetlil Hrnko.

Zmena od roku 2020

Opatrenie sa opiera aj o širšiu dikciu zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému – „zmiernenie niektorých krívd spáchaných na odporcoch komunistického režimu a na osobách, ktoré boli postihnuté jeho perzekúciami, upraví osobitný zákon“. Opatrenie reaguje na objektívnu potrebu zvýšiť príplatok primerane k zvyšovaniu priemernej úrovne starobného dôchodku v Slovenskej republike, aby sa udržal predpoklad zmiernenia niektorých krívd na obetiach komunistických perzekúcií.

V zmysle schváleného návrhu vstúpi zmena do platnosti 1. januára 2020, a to najmä preto, aby s dostatočným predstihom na toto zvýšenie vedel zareagovať aj rozpočet verejnej správy, keďže sú zdroje na financovanie týchto príplatkov poskytované zo štátneho rozpočtu.

Viac k témam: Národná rada SR, politický väzeň
Zdroj: Webnoviny.sk – Politickým väzňom sa zmení príplatok k dôchodku, poslanci schválili novelu zákona © SITA Všetky práva vyhradené.