gtag('config', 'UA-130501671-1');

27.6.2019 (Webnoviny.sk) – Parlament vo štvrtok schválil koaličný návrh na zmenu volebných pravidiel. Novelizuje sa zákon o volebnej kampani i zákon o politických stranách.

Cieľom návrhu koaličných strán SNS, Most-Híd a Smer-SD je vytvoriť rovnaké súťažné podmienky pre politické strany a politické hnutia súperiace vo voľbách o hlasy voličov. Zmeny volebných pravidiel avizoval v sobotu predseda SNS Andrej Danko.

Podľa koalície vo voľbách by sa mali politické strany uchádzať o dôveru voličov predovšetkým svojím programom, politickou činnosťou a cieľmi tejto činnosti a nie len vynakladaním finančných prostriedkov na volebnú kampaň využívaním moderných marketingových nástrojov a obchádzaním ustanoveného limitu na volebnú kampaň prostredníctvom tzv. tretích strán. Zákony budú platiť už aj pre volebnú kampaň do najbližších parlamentných volieb.

Limit na volebnú kampaň

Podľa predkladateľov sa inštitút tretích strán minul účinku a neplní tie ciele a úlohy, pre ktoré bol do slovenského právneho poriadku zriadený. Politické strany a politické hnutia majú okrem iného podľa návrhu obmedzenia možnosti financovania, limit na volebnú kampaň tri milióny eur, zavádzajú sa maximálne členské príspevky.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák vo štvrtok v pléne povedal, že cez tretie strany možno obchádzať volebnú súťaž. „Tieto tretie strany, za ktorými niekedy nevieme, kto je, môžu robiť antikampaň a ubližovať politickým stranám. Tretie strany by mali byť vylúčené z nášho právneho poriadku,“ uviedol.

Spôsob ukladania sankcií

Novelou zákona o volebnej kampani sa upravujú napríklad niektoré sankčné ustanovenia.

Upravuje sa spôsob ukladania sankcií, resp. zosúlaďuje sa spôsob ukladania sankcií so zákonom o politických stranách a politických hnutiach tak, že namiesto finančného rozpätia pokuty sa ustanovuje konkrétna pokuta vo výške dvojnásobku sumy, o ktorú politická strana alebo kandidát prekročili prípustnú sumu nákladov na volebnú kampaň.

V nadväznosti na tieto úpravy v zákone o volebnej kampani sa navrhuje v úzko súvisiacom zákone o politických stranách a politických hnutiach ustanoviť maximálnu sumu ročného členského príspevku, ktorú môže politická strana prijať od jedného člena, na sumu 10 000 eur.

Dostál a Klus s návrhmi neuspeli

Tiež sa navrhuje, aby politická strana počas jedného volebného obdobia do Národnej rady Slovenskej republiky mohla prijať v súhrne najviac 3 500 000 eur z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov.

Poslanec za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý návrh víta, predložil do pléna pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa má rozšíriť pôsobnosť navrhovaného limitu príjmov politickej strany počas jedného volebného obdobia Národnej rady SR okrem príjmov z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov aj o príjmy strany z členských príspevkov. Jeho návrh poslanci schválili.

Poslanec za SaS Ondrej Dostál chcel, aby parlament vrátil návrh predkladateľom na prepracovanie.  Zákonodarcovia jeho návrh nepodporili. Opozičný poslanec Martin Klus (SaS) podal procedurálny návrh, aby parlament v rokovaní o tomto návrhu nepokračoval. Rovnako ako Dostál, so svojím návrhom neuspel.

Viac k témam: Most-Híd, Národná rada SR, SaS Sloboda a Solidarita, Sme Rodina Boris Kollár, Smer-SD, SNS Slovenská národná strana, volebná kampaň, zákon o politických stranách, zákon o volebnej kampani
Zdroj: Webnoviny.sk – Limit na kampaň aj vyššie pokuty, zmeny volebných pravidiel schválil parlament expresne rýchlo © SITA Všetky práva vyhradené.