gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.6.2019 (Webnoviny.sk) – Taliansky minister vnútra Matteo Salvini, známy odporom voči migrácii a nekompromisným odmietaním utečencov, nemá v posledných mesiacoch na domácej politickej scéne adekvátneho súpera.

Jeden nečakane silný súper mu však vyrástol na mori. Je ním 31-ročná nemecká námorná kapitánka Carola Rackete, ktorá sa rozhodla vzdorovať nariadeniam talianskej armády a napriek opakovaným hrozbám zo strany talianskych úradov sa blíži k pobrežiu Talianska s loďou s migrantmi.

Niekde pristáť musia

Rackete, ktorá riskuje vážne problémy s talianskou justíciou, z paluby svojej lode Sea-Watch 3 novinárom vysvetlila, že je jej v tejto chvíli prednejší osud utečencov, ktorí sú už 16 dní na jej lodi a napriek odporu talianskej vlády aj vlád iných krajín niekde pristáť musia.

Mladá sympatická Nemka s dredmi, ktorá predtým pracovala pre Greenpeace a zúčastnila sa aj na viacerých polárnych expedíciách, sa v posledných dňoch stala hviezdou sociálnych sietí a veľkou ikonou zástancov pomoci utečencom.

Nemci vypravia autobus

Starosta nemeckého Rottenburgu sa pre ňu aj pre celé osadenstvo lode, na ktorej je 40 migrantov a 21 členov posádky, chystá vypraviť po očakávanom pristátí autobus a privítať ich vo svojom meste. Talianske Palermo Rackete aj ďalším členom posádky zas udelilo čestné občianstvo.

Salvini však pre odvážnu Nemku zatiaľ nenašiel pekného slova. V rozhovore pre talianske médiá ju nazval „povýšeneckou kapitánkou“ a typickou „ľavicovou hrdinkou, ktorá sa narodila ako biela, bohatá a ako Nemka“.

Viac k témam: humanitárna loď Sea-Watch 3, migranti, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Mladá nemecká kapitánka vzdoruje Salvinimu a s utečencami mieri k brehom Talianska © SITA Všetky práva vyhradené.