gtag('config', 'UA-130501671-1');

2.7.2019 (Webnoviny.sk) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron naďalej trvá na tom, že o prípadnom ďalšom rozširovaní Európskej únie (EÚ) sa môže začať hovoriť až po uskutočnení reformy jej inštitúcií.

Francúzsky prezident to vyhlásil v pondelok po tom, čo sa lídrom členských krajín únie nepodarilo dohodnúť na obsadení kľúčových pozícií v EÚ v tomto volebnom období.

Macron už dlhšie tvrdí, že kým má únia vážne problémy aj v súčasnom zložení, nesmie sa začať rozširovať ešte o ďalšie štáty, pretože problémy by tým podľa neho len získali na intenzite.

Nie každý v EÚ s týmto Macronovým pohľadom súhlasí, eurokomisárka pre zahraničnú politiku Federica Mogherini napríklad nedávno vyhlásila, že ak únia čoskoro nezačne predvstupové rozhovory s Albánskom a Severným Macedónskom, môže to ohroziť politickú stabilitu v týchto krajinách a odradiť ich od uskutočňovanie potrebných reforiem.

Viac k témam: Európska únia, francúzsky prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Macron podmieňuje ďalšie rozširovanie Európskej únie reformou jej inštitúcií © SITA Všetky práva vyhradené.