gtag('config', 'UA-130501671-1');

4.7.2019 (Webnoviny.sk) – Európsky parlament (EP) si okrem nového predsedu zvolil aj štrnástich podpredsedov a rozdelil europoslancov do jednotlivých výborov.

Traja poslanci vo výbore pre občianske slobody

Až traja z trinástich slovenských europoslancov, a síce Martin Hojsík a Michal Wiezik z koalície Progresívne Slovensko/Spolu (PS/S) a Monika Beňová zo Smeru budú členmi výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

Ďalší traja slovenskí europoslanci budú členmi výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci. Okrem Michala Šimečku a Vladimíra Bilčíka (PS/S) tam bude patriť aj Milan Uhrík zo strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

Miroslav Radačovský, druhý europoslanec zvolený za stranu Kotleba – ĽSNS, bude členom výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, rovnako ako Lucia Ďuriš Nicholsonová zo Slobody a solidarity (SaS).

Eugen Jurzyca (SaS) a Ivan Štefanec (Kresťanskodemokratické hnutie) budú členmi výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, Peter Pollák (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti) bude vo výbore pre kultúru a vzdelávanie.

Miroslav Číž zo Smeru vo výbore pre medzinárodný obchod a Robert Hajšel, ktorý bol do EP zvolený tiež na kandidátke Smeru, bude členom výboru pre priemysel, výskum a energetiku.

Bude fungovať dvadsať výborov a dva podvýbory

Celkovo bude v Európskom parlamente v tomto funkčnom období dvadsať výborov. Okrem vyššie zmienených sú to ešte výbor pre zahraničné veci, výbor pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, výbor pre rozpočet, výbor pre rozvoj, výbor pre hospodárske a menové veci.

Ďalej výbor pre právne veci, výbor pre regionálny rozvoj, výbor pre dopravu a cestovný ruch, výbor pre ústavné veci, výbor pre rybolov, výbor pre petície, výbor pre práva žien a rodovú rovnosť a výbor pre kontrolu rozpočtu.

Okrem toho budú v EP fungovať aj dva podvýbory, a síce podvýbor pre ľudské práva a podvýbor pre bezpečnosť a obranu.

Zvolili si aj štrnástich podpredsedov

Europoslanci si zvolili aj štrnástich podpredsedov na najbližšieho dva a pol roka, pričom jedenásti z nich prešli už v prvom kole voľby, dvaja v druhom a posledný v treťom kole.

Podpredsedníčkami EP sa stali Ewa Kopacz z Poľska, Lívia Járóka z Maďarska a Mairead McGuinness z Írska, ako aj Rainer Wieland z Nemecka a Othmar Karas z Rakúska, ktorí patria do frakcie Európskej ľudovej strany (EPP).

Pokrokové spojenectvo socialistov a demokratov (S&D) budú na podpredsedníckych postoch reprezentovať Klára Dobrev z Maďarska, Katarina Barley z Nemecka a Pedro Silva Pereira z Portugalska.

Poslanci z Českej republiky

Frakcia Obnovme Európu (RE), ktorá bola doteraz známa pod názvom Aliancia liberálov a demokratov za Európu (ALDE), bude mať dvoch podpredsedov EP, a síce Ditu Charzanovú z Českej republiky a Nicolu Beer z Nemecka.

Dva podpredsednícke posty pre Heidi Hautalu z Fínska a Marcela Kolaju z Českej republiky budú mať aj Zelení – Európska slobodná aliancia (EFA).

Podpredsedom EP bude aj Dimitrios Papadimoulis z Grécka, ktorý patrí k frakcii Európska zjednotená ľavica – Severská zelená ľavica (GUE/NGL), a tiež Fabio Massimo Castaldo, ktorý sa radí k nezaradeným poslancom.

Agentúru SITA informovala tlačová atašé EP na Slovensku Ivana Janíková.

Viac k témam: europoslanci, Európsky parlament (EP), KDH Kresťanskodemokratické hnutie, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita (SaS), Smer-SD, SPOLU – občianska demokracia, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2019
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenských europoslancov zaradili do výborov, europarlament si zvolil aj svojich podpredsedov © SITA Všetky práva vyhradené.