gtag('config', 'UA-130501671-1');

9.7.2019 (Webnoviny.sk) – Strana Smer-SD chce spoločne s Konfederáciou odborových zväzov SR (KOZ) chrániť prijaté sociálne opatrenia pred ich kritikmi a pokračovať v budovaní sociálneho štátu.

Uviedol to v utorok na tlačovom brífingu predseda Smeru Robert Fico po rokovaní zástupcov strany Smer s vedením KOZ. Smer na rokovaní stanovil dva základné body, na ktorých chce pri budovaní sociálneho štátu s KOZ spolupracovať.

„Treba ochraňovať a udržať to, čo sme dosiahli. Opozícia hovorí, zrušíme to a hento, tomu treba zabrániť. Druhým bodom je pokračovať a zveľaďovať sociálny štát. Tu chceme vyvinúť výrazný tlak na zvyšovanie miezd a zvyšovanie minimálnej mzdy, ktorá patrí k najnižším v EÚ,“ konštatoval Fico.

Digitalizácia a automatizácia spoločnosti

Jednou z tém stretnutia medzi stranou Smer a vedením KOZ bol sociálny štát a otázka, čo s ním ďalej. „Sociálny štát nie je náš teoretický výmysel, ani naša hračka. Myšlienka sociálneho štátu je zakotvená v Ústave SR. Hovorili sme o tom, čo urobiť v najbližších týždňoch či mesiacoch tak, aby sme deklarovali tento význam. Okrem ochrany schválených opatrení a pokračovaní v budovaní sociálneho štátu sme diskutovali aj o klimatických zmenách. Ako sa postaviť tomu, čo zažívajú ľudia v extrémnom teple na pracoviskách? Tomu sme kedysi nikdy nečelili. Ochranu týchto ľudí musíme posilniť. Témou bola aj digitalizácia a automatizácia spoločnosti,“ uviedol Robert Fico.

Pre Konfederáciu odborových zväzov SR je dôležité pokračovať v sociálnom smerovaní štátu. „Preto sa chceme pričiniť k ochrane sociálnych opatrení. Súhlasíme so zvyšovaním platov aj minimálnej mzdy. Čakajú nás v tomto smere aj rokovania so zástupcami zamestnávateľov,“ povedal prezident KOZ SR Marián Magdoško.

Významné zmeny a výsledky

Spolupráca strany Smer-SD a KOZ za uplynulé roky podľa Roberta Fica priniesla niekoľko významných zmien a výsledkov, preto v nej treba pokračovať.

„Myslím si, že netreba zvýrazňovať význam našej spolupráce. Vďaka nej sme sa v roku 2006 až 2010 vrátili k modernému zneniu Zákonníka práce, za čo vďačíme aj KOZ. Ďalším plusom bol celý rad nariadení, ktoré pomáhali zamestnancom, ako príplatky, zvyšovanie minimálnej mzdy atď. V ostatnom čase sme zas spolu s KOZ presadili ústavnoprávne znenie veku odchodu do dôchodku. Ak hodnotím minulosť a našu spoluprácu, musím vysloviť spokojnosť. S odbormi máme navyše spoločný postoj, že pracovnoprávne zlepšenie postavenia zamestnanca nemá výrazné bočné vplyvy na ekonomiku,“ uzavrel Robert Fico.

Viac k témam: KOZ Konfederácia odborových zväzov SR, minimálna mzda, Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Chceme vyvinúť výrazný tlak na zvyšovanie miezd, vyhlásil Fico po stretnutí s odborármi © SITA Všetky práva vyhradené.