gtag('config', 'UA-130501671-1');

13.7.2019 (Webnoviny.sk) – Somálske bezpečnostné sily v sobotu ráno ukončili celonočné boje s extrémistami v hoteli v prístavnom meste Kismayo. Informovali o tom miestne úrady s tým, že počet obetí stúpol na 26, pričom je medzi nimi aj prominentná kanadsko-somálska novinárka a niekoľko cudzincov.

Do hotela vnikli strelci

Medzi obeťami sú traja Keňania, traja Tanzánčania, dvaja Američania, Kanaďan a Brit. Ďalších 56 ľudí, vrátane dvoch Číňanov, utrpelo zranenia. Hotel často navštevovali politici a zákonodarcovia.

Na hotel Asasey zaútočili v piatok najmenej štyria členovia extrémistickej organizácie aš-Šabáb. Útok odštartoval výbuch auta so samovražedným atentátnikom, po ktorom do hotela vnikli strelci. Bezpečnostným zložkám sa po vyše 14 hodinách podarilo všetkých militantov zastreliť.

Pri útoku zahynula kanadská novinárka

Nezávislá mogadišská rozhlasová stanica Radio Dalsan potvrdila pre The Associated Press, že pri útoku zahynuli kanadská novinárka Hodan Nalayeh a jej manžel Farid Jama Suleiman.

Nalayeh sa narodila v roku 1976 v Somálsku, no väčšinu života strávila v Kanade. Bola zakladateľkou medzinárodnej webovej videoprodukčnej spoločnosti Integration TV zameranej na somálskych divákov na celom svete. Bola prvou somálskou ženou na svete, ktorá vlastnila mediálnu spoločnosť.

Viac k témam: bombový útok, extrémisti, islamistická skupina Aš-Šabáb, novinárka
Zdroj: Webnoviny.sk – Na hotel v meste Kismayo zaútočili ozbrojenci aš-Šabábu, zahynula aj prominentná novinárka © SITA Všetky práva vyhradené.