gtag('config', 'UA-130501671-1');

14.7.2019 (Webnoviny.sk) – Petíciu za zákaz držania psov na reťazi podpísalo viac ako 50-tisíc ľudí. Sloboda zvierat dnes petičné hárky odovzdala na ministerstve pôdohospodárstva.

Nová vyhláška o ochrane spoločenských zvierat

Ako informovala Silvia Čaňová zo Slobody zvierat, organizácia nie je spokojná s návrhom novej vyhlášky agrorezortu, ktorá stanovuje presné pravidlá držania psov na reťaziach, no reťaze opäť nezakazuje.

Čaňová vysvetlila, že vyhláška z roku 2008 povoľuje držanie psov na reťazi za istých podmienok – reťaz nesmie byť kratšia ako 2,5 metra, musí mať otočnú karabínu a psovi ju možno pripnúť len na riadny obojok s nastaviteľným obvodom. Vyhláška tiež prikazuje umožniť psovi denný voľný pohyb bez uviazania.

Ministerstvo v júni navrhlo novú vyhlášku o ochrane spoločenských zvierat, ktorá však reťaze opäť povoľuje. Konštatuje síce, že uviazanie psa na reťazi sa nepovažuje za vhodný spôsob chovu alebo držania psa, no nezakazuje ho. Podobne ako predchádzajúca vyhláška hovorí, že psovi je nutné denne umožniť voľný pohyb.

Desiatky podnetov verejnosti za deň

Ako však upozorňuje predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová, dodržiavanie tohto ustanovenia v praxi nie je možné kontrolovať. Aj majitelia, ktorí svojho psa držia permanentne na reťazi, pri kontrole uvádzajú, že psa denne púšťajú, že behá v noci a stráži alebo že je uviazaný len na chvíľu. „Výsledkom sú tisíce psov, ktoré na reťazi strávia celý svoj život a v zmysle platnej legislatívy im nemožno pomôcť,“ upozornila Dugovičová.

Linka proti krutosti Slobody zvierat denne prijíma desiatky podnetov verejnosti, v 90 percentách ide o psov na reťaziach. Pri kontrole majitelia tvrdia, že psa púšťajú a inšpektori nemôžu dokázať opak. „Zvieratá z reťazí sú naše najvážnejšie prípady – reťaze, drôty či špagáty im často bolestivo vrastajú do kože krku, pretože ich psíkom založia priamo na krk ešte ako šteňatám,“ hovorí Dugovičová.

Psi držané na reťaziach bývajú často zanedbávané, podvýživené a choré. „Nevieme si predstaviť, že novonavrhnutá vyhláška pomôže k lepšej ochrane zdravia a pohody zvierat. Naopak, vymôcť jej dodržiavanie v praxi bude podľa nás ešte zložitejšie,“ uzavrela Dugovičová s tým, že „hlas viac ako 50-tisíc občanov pod petíciou znamená jasné nie reťaziam“.

Petíciou sa bude zaoberať ministerstvo

Ministerstvo pôdohospodárstva sa bude predloženou petíciou Slobody zvierat za zákaz držania psov na reťaziach vážne zaoberať, pričom odborne posúdi jej prípadné aplikovanie do praxe. Ako agentúru SITA informoval odbor komunikácie ministerstva, agrorezort víta každý efektívny návrh pre zlepšenie ochrany zvierat na Slovensku a odborne sa zaoberá každou takouto požiadavkou, čoho dôkazom sú aj mnohé zmeny v oblasti ochrany práv zvierat na Slovensku.

Ministerstvo pôdohospodárstva pripomína, že len 4. júla bolo ukončené medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu Vyhlášky o ochrane spoločenských zvierat, ktorá zahŕňa aj niektoré podrobnosti držby a chovu zvierat, vrátane držby psa na reťazi. Sloboda zvierat, pritom podľa agrorezortu nepredložila ani jednu pripomienku, rovnako ako ani verejnosť v rámci pripomienok nepožadovala túto úpravu.

Pripomienkové konanie trvalo od 14. júna. Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že jedným zo zámerov návrhu vyhlášky je docieliť, aby sa uviazanie psa na reťazi výrazne obmedzilo a vyhláška definuje takýto spôsob, ako nevhodný spôsob držby alebo chovu psov. Avšak takúto možnosť nevylučuje v prípade, ak je psa nevyhnutné držať na reťazi pre jeho ochranu alebo ochranu ľudí či zvierat, alebo z iného dôležitého dôvodu. Vtedy však musí byť pes pod kontrolou.

Viac k témam: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), petícia, Sloboda zvierat
Zdroj: Webnoviny.sk – Petíciu za zákaz držania psov na reťaziach podpísalo viac ako 50-tisíc ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.