gtag('config', 'UA-130501671-1');

15.7.2019 (Webnoviny.sk) – Filipínsky prezident Rodrigo Duterte podpísal zákon, ktorý určuje tresty za rôzne činy sexuálneho obťažovania vrátane pískania či nevhodných sexuálnych vtipov, z ktorých viaceré skupiny bojujúce za ženské práva obvinili aj jeho samotného.

Legislatíva je obrovským víťazstvom

Hlavná autorka zákona nazvala novú legislatívu „obrovským víťazstvom“ v boji proti narastajúcej kultúre hrubých sexistických činov.

Zákon definuje celý rad urážlivých činov vrátane hvízdania na niekoho, dotieravého pozorovania, nadávok, mizogýnnych činov, sexistických urážok a nepretržitého rozprávania sexuálnych vtipov na verejnosti a na internete, ale aj prenasledovania, odhaľovania genitálií či ohmatkávania.

Tresty zahŕňajú pokuty, ale aj odňatie slobody v závislosti od závažnosti činu. Cuzdincom, ktorí tento zákon porušia, hrozí po odpykaní trestu alebo po zaplatení pokuty deportácia.

Kauza znásilnenia austrálskej misionárky

Duterte je neslávne známy svojimi prejavmi, v ktorých nechýbajú vulgárne výrazy a sexuálne vtipy. Aktivisti ho opakovane obviňujú zo sexizmu a mizogýnie.

Prezident napríklad na kauzu znásilnenia austrálskej misionárky v meste, kde bol kedysi starostom, reagoval v minulosti vyhlásením, že on ako starosta mal byť „podľa správnosti medzi prvými“.

Ženským členkám komunistických povstaleckých oddielov zase pohrozil, že im budú vojaci strieľať medzi nohy.

Viac k témam: filipínsky prezident, sexuálne obťažovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Duterte podpísal zákon trestajúci sexuálne obťažovanie, zakáže aj pískanie a nevhodné vtipy © SITA Všetky práva vyhradené.