gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.7.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 23. júla 15:33

Mesto Košice v utorok podalo žalobu na Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť (VVS), keďže spoločnosť odmieta poskytovať mestu informácie, ktoré súvisia s jej hospodárením. Na tlačovej besede to uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček.

V žalobe sa mesto opiera o Obchodný zákonník, ktorý okrem iného uvádza, že predstavenstvo je povinné každému akcionárovi poskytnúť na požiadanie na valnom zhromaždení, poprípade do 15 dní, úplne a pravdivé informácie, ktoré súvisia s predmetom rokovania.

Financie Košičanov

“Mesto Košice sa už dlho snaží o to, aby získalo úplný a pravdivý obraz o tom, ako sa v tejto spoločnosti nakladá aj s financiami Košičanov. Využili sme všetky možnosti, ako sa dostať k informáciám o hospodárení spoločnosti, žiaľ zatiaľ ich nemáme. Preto využívame tento spôsob a podávame žalobu,“ uviedol Polaček.

Pred vyše mesiacom primátor Polaček za mesto Košice ako najväčšieho akcionára spoločnosti požiadal na valnom zhromaždení vodárni predsedu predstavenstva a podpredsedu dozornej rady VVS Richarda Majzu o odpovede na 30 otázok.

Týkali sa najmä hospodárenia spoločnosti, viacerých jej nezverejnených zmlúv so súkromnými spoločnosťami, úverov a pohľadávok vodárni, či vyplatenej výšky miezd, odmien a príplatkov členov predstavenstva, dozornej rady a generálneho riaditeľa VVS.

Najväčší akcionár

Vodárne mestu odkázali, že právo nahliadnuť do listín spoločnosti patrí len členom dozornej rady spoločnosti.

V nej však mesto Košice nemá žiadne zastúpenie, keďže viceprimátora Marcela Gibódu ani napriek uzneseniu mestského zastupiteľstva dvakrát nezvolili za člena Dozornej rady VVS. Mesto Košice nezastupuje žiaden člen ani v predstavenstve VVS.

Mesto Košice je s podielom 20,44 percenta najväčší akcionár VVS a prostredníctvom svojich mestských podnikov a inštitúcií platí ročne za vodné stočné takmer 2,5 milióna eur. Ako najväčší akcionár má mesto Košice právo zvolať valné zhromaždenie, kde môže predložiť svoje požiadavky.

„Budeme chcieť vidieť reálne kroky k transparentnosti spoločnosti, nielen vízie, ktoré predložila akcionárom na zhromaždení 20. júna. Budem zvolávať valné zhromaždenia, iniciovať zmeny stanov a urobím všetko, na čo mám právo ako akcionár dovtedy, kým sa situácia nezmení,“ dodal primátor.

Porušovanie zákona

Východoslovenská vodárenská spoločnosť berie do úvahy rozhodnutie primátora mesta Košice pána Jaroslava Polačeka podať na spoločnosť žalobu v súvislosti s neposkytnutím dôverných informácií o zmluvných vzťahoch spoločnosti,“ píše sa v reakcii VSS.

Nad rozhodnutím zároveň vyjadruje počudovanie, keďže spoločnosť postupovala striktne podľa nariadení príslušných zákonov, čo znamená, že mesto napáda zákonný postup spoločnosti.

Podľa VSS informácie, o ktoré mesto žiadalo, mu predstavenstvo spoločnosti v zmysle § 180 Obchodného zákonníka nie je oprávnené poskytnúť, nakoľko právo nahliadať do listín spoločnosti patrí len členom Dozornej rady VVS.

Mesto Košice svojou spornou žiadosťou vodárne fakticky núti porušovať zákon, pričom v rozpore so zákonom je aj samotná žiadosť o sprístupnenie dodatočných údajov. Nahrádzanie právomocí dozornej rady inými orgánmi spoločnosti je totiž vyslovene zakázané,“ dodala.

Viac k témam: hospodárenie, VVS Východoslovenská vodárenská spoločnosť, žaloba
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Mesto Košice žaluje vodárne, odmietli poskytnúť informácie o hospodárení © SITA Všetky práva vyhradené.