gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.7.2019 (Webnoviny.sk) – Líbyjská pobrežná stráž našla doteraz desiatky tiel migrantov, ktorí na svojej ceste do Európy zahynuli v Stredozemnom mori.

V piatok pokračovala pátracia operácia pobrežnej stráže, deň po tom, ako približne 150 ľudí vrátane žien a detí vyhlásili za nezvestných a pravdepodobne sa utopilo, keď sa ich člny na mori prevrátili. Desiatky zachránených migrantov odviezli do záchytných centier v Líbyi.

Čln vydržal asi hodinu

Na palube dvoch člnov sa nachádzalo približne 350 migrantov. Tragédia sa stala pri meste Choms asi 120 kilometrov od líbyjskej metropoly Tripolis.

Medzi migrantmi boli občania Eritrey, Egypta, Sudánu a Líbye. Podľa líbyjských predstaviteľov sa podarilo zachrániť viac ako 130 ľudí.

Ako uviedol jeden zo zachránených z Eritrey, čln, na ktorom bol, sa začal prevracať po približne hodine plavby. Na palube boli prevažne ženy a väčšina z nich sa utopila.

Štvrtkové prevrátenie sa člnov bolo tento rok „najhoršou stredomorskou tragédiou“, uviedol Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Filippo Grandi.

Hlavný východzí bod

V januári zostalo pri líbyjskom pobreží nezvestných približne 117 ľudí, a okolo 65 ľudí sa utopilo v máji pri pobreží Tuniska, keď sa ich čln potopil.

Líbya sa stala hlavným východzím bodom pre migrantov a utečencov z Afriky smerujúcich do Európy po povstaní, ktoré v roku 2011 zvrhlo tamojšieho diktátora Muammara Kaddáfího.

Odvtedy využívajú chaos v Líbyi priekupníci a ozbrojené skupiny, ktoré sú zapletené do zneužívania migrantov, vrátane ich mučenia a únosov za výkupné.

Viac k témam: migranti, Stredozemné more, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Líbyjská pobrežná stráž pátrala po nezvestných migrantoch, v mori našla desiatky tiel © SITA Všetky práva vyhradené.