gtag('config', 'UA-130501671-1');

30.7.2019 (Webnoviny.sk) – Od začiatku tohto roka do konca júna odišlo zo Slovenska 1 664 slovenských firiem. Najviac z nich kúpili Česi (569 firiem) nasledovaní Maďarmi (386 spoločností). Top trojicu uzatvárajú s odstupom Rumuni (71 podnikov).

Teritoriálna blízkosť aj jazyková výhoda

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa zvýšil záujem pri podnikateľoch zo Spojených štátov amerických, ktorí kúpili 63 slovenských firiem a v rebríčku sa tak zaradili na štvrté miesto za Rumunov.

Silné zastúpenie medzi zahraničnými kupcami slovenských firiem mali v prvom polroku 2019 tiež podnikatelia zo susedného Rakúska a Poľska (zhodne po 50 spoločností). Informovala o tom v utorok poradenská spoločnosť Bisnode prostredníctvom tlačovej správy.

Česká republika a Maďarsko patria dlhodobo k štátom, do ktorých sa najčastejšie predávajú slovenské firmy. „V oboch prípadoch zohráva veľkú úlohu na jednej strane teritoriálna blízkosť, ale aj historické, či ekonomické väzby. Českí podnikatelia majú okrem iného aj jazykovú výhodu, oproti kolegom zo zahraničia,“ vysvetľuje Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

Podnikatelia z USA prekvapili

To, že sa predané slovenské firmy koncentrujú najmä v susedných štátoch, potvrdzujú aj databázy Bisnode. Z najnovšej analýzy totiž vyplýva, že až 955, teda viac ako polovica zo všetkých slovenských firiem, ktoré odišli v prvom polroku do zahraničia, skončilo práve v rukách českých a maďarských podnikateľov.

Zaujímavým ukazovateľom v polročných štatistikách sú podnikatelia z USA. „Je zatiaľ predčasné hodnotiť, čo stojí za zvýšeným záujmom Američanov, tento vývoj budeme sledovať aj naďalej,“ uviedla Štěpánová.

Poradenská spoločnosť Bisnode spracúva ekonomické dáta a analýzy, vďaka ktorým predpovedá zákaznícke správanie. Pôsobí v 19 krajinách Európy, kde zamestnáva 2 100 ľudí.

Viac k témam: firma, poradenská spoločnosť Bisnode, predaj
Zdroj: Webnoviny.sk – Stovky slovenských firiem odišli do zahraničia, záujem o kúpu prejavili Česi aj Američania © SITA Všetky práva vyhradené.