gtag('config', 'UA-130501671-1');

30.7.2019 (Webnoviny.sk) – Švajčiarska pošta rozhodla o dočasnom zastavení používania dronov na prevoz vzoriek z nemocničných laboratórií.

Stalo sa tak po dvoch haváriách, pričom pri tej druhej, ktorá sa odohrala v máji, spadol dron s laboratórnymi vzorkami len niekoľko metrov od miesta, kde sa hrali malé deti.

Bezpečnosť na prvom mieste

„Bezpečnosť je pre nás na prvom mieste. Zriaďujeme radu expertov, ktorá sa bude zaoberať všetkými procesmi súvisiacimi s rizikami a bezpečnosťou letov dronov,“ uviedla v utorok Švajčiarska pošta.

Dôvodom nebezpečného pádu dronu neďaleko hrajúcich sa detí bolo to, že sa pretrhlo lano na bezpečnostnom padáku. Pri predchádzajúcej havárii, ktorá sa stala v januári tohto roku, musel dron núdzovo pristáť na Zürišskom jazere.

Tisícky úspešných letov

Švajčiarska pošta využíva drony na prevoz laboratórnych vzoriek medzi nemocnicami v Zürichu, Berne a Lugane už od roku 2017 a doteraz uskutočnila okolo tritisíc úspešných letov.

Teraz dala za úlohu firme Matternet, ktorá jej tieto drony poskytuje, aby okrem iného vystužila laná na padáku pevnejším materiálom, namiesto jedného vybavila každý dron dvomi lanami, a tiež to, aby každý dron mal v sebe zabudované signalizačné zariadenie, ktoré v prípade nehody varuje ľudí na zemi.

Viac k témam: dron
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo Švajčiarsku po dvoch haváriách zastavili lety nemocničných dronov © SITA Všetky práva vyhradené.