gtag('config', 'UA-130501671-1');

2.8.2019 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump zintenzívňuje tlak na Čínu v snahe o dosiahnutie dohody o obchodných vzťahoch a oznámil, že 1. septembra uvalí 10-percentné clá na dovoz čínskych tovarov za 300 mld. USD, na ktoré sa doteraz dodatočné clá neuplatňujú.

Predošlé americké clá boli zamerané na čínske priemyselné tovary, ale nové clá zasiahnu celý rad spotrebných tovarov.

Prekvapivé oznámenie Trumpa

Štvrtkové oznámenie prezidenta Trumpa na Twitteri bolo prekvapením, čiastočne preto, že Biely dom v stredu informoval, že Peking potvrdil plán zvýšenia nákupov amerických poľnohospodárskych produktov.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí Trumpov krok kritizovalo. „Uvalenie ciel rozhodne nie je správnou cestou na riešenie napätia v obchode,“ povedal novinárom šéf čínskej diplomacie Wang I v piatok v Bangkoku, kde sa zúčastňuje na schôdzke Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Teší sa na pokračovanie dialógu

Čínsky rezort zahraničia a ministerstvo obchodu zatiaľ neodpovedali na otázky, ako bude Peking reagovať.

Prezident Trump však okrem ohlásenia nových ciel na čínske tovary na Twitteri napísal, že „sa tešíme na pokračovanie pozitívneho dialógu s Čínou o komplexnej obchodnej dohode„.

Viac k témam: Čína, clá
Zdroj: Webnoviny.sk – Donald Trump nečakane oznámil nové clá na tovar z Číny, teší sa na dialóg o komplexnej dohode © SITA Všetky práva vyhradené.