gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.8.2019 (Webnoviny.sk) – Úrad moskovského prokurátora podal žiadosť o odobratie ročného syna rodičom, ktorí sa s ním pred desiatimi dňami zúčastnili na opozičnej demonštrácii v centre Moskvy.

Keďže Dmitrij Prokazov a jeho manželka Olga vopred vedeli, že ide o nepovolený protest, proti ktorému následne zasiahli policajti, svojho syna tým vystavili nebezpečenstvu, argumentuje prokurátor.

Zatkli stovky ľudí

V Moskve sa 27. júla uskutočnila prvá z dvoch demonštrácií proti rozhodnutiu volebnej komisie, ktorá zabránila kandidovať predstaviteľom opozície v septembrových voľbách do moskovskej mestskej rady.

V sobotu nasledoval ďalší podobný protest, pričom policajti oba razy zaútočili na demonštrantov s nečakanou brutalitou.

Na prvej demonštrácii zatkli podľa oficiálnych štatistík 1 400 a na druhej ďalších 1 001 ľudí. Väčšinu z nich následne prepustili, niektorí však zostávajú naďalej vo väzbe.

Vraj boli iba na prechádzke

Žiadosť zo strany moskovskej prokuratúry v stredu ostro kritizoval aj ruský detský ombudsman Jevgenij Bunmovič, podľa ktorého sa tu jedná o „politické zastrašovanie s použitím detí.“

Dmitrij Prokazov, otec, ktorému chcú odobrať dieťa, navyše tvrdí, že sa s manželkou a synom na demonštrácii ani nezúčastnili a išli iba na prechádzku.

Ako povedal v stredu v rozhovore pre TV Dožď, vedeli o demonštrácii a dokonca s ňou sympatizovali, ale neboli jej účastníkmi.

Viac k témam: demonštrácia, Moskva
Zdroj: Webnoviny.sk – Rodičom chcú odobrať ročného syna, pretože ho zobrali na demonštráciu v Moskve © SITA Všetky práva vyhradené.