gtag('config', 'UA-130501671-1');

9.8.2019 (Webnoviny.sk) – Veľvyslanci Belgicka, Estónska, Francúzska, Nemecka, Poľska, Veľkej Británie a Spojených štátov pri Organizácii Spojených národov (OSN) vyzvali Rusko, aby dodržalo dohody z roku 2008 o stiahnutí vojsk z Gruzínska. Stalo sa tak po diskusii Bezpečnostnej rady OSN.

Podporili nezávislosť Gruzínska

Krajiny takto podporili nezávislosť a územnú celistvosť Gruzínska, ktoré sa pokúsilo získať kontrolu nad Južným Osetskom počas úradu prezidenta Michaila Saakašviliho, čo v roku 2008 vyústilo do vojny s Ruskom. Moskva uznala nezávislosť spomínanej oblasti a tiež Abcházska, kde však vybudovala vojenské základne.

Menovaných sedem krajín uviedlo, že ich „extrémne znepokojuje“ bezpečnostný vzťah Ruska s oboma regiónmi a vyzvali Moskvu, aby dodržala dohody z 12. augusta a 8. septembra 2008, v ktorých sa okrem iného spomína „stiahnutie vojakov na pozície spred vypuknutia nepokojov a zavedenie medzinárodného bezpečnostného mechanizmu„.

Za chybu zaplatili vysokú cenu

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN povedal, že „túto tragickú udalosť vnímajú ako súčasť histórie„, pričom Gruzínsko podľa neho „zaplatilo vysokú cenu za Saakašviliho tragickú chybu„.

Jediný spôsob ako zabezpečiť prosperitu na Kaukaze a zmierniť napätie je dialóg medzi Gruzínskom a dvoma nezávislými štátmi,“ vyjadril sa zástupca a dodal, že postoj západných krajín „tomuto veľmi nepomôže„.

Viac k témam: Bezpečnostná rada OSN, Rusko, vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Sedem západných krajín vyzvalo Rusko, aby dodržalo dohody o stiahnutí vojakov z Gruzínska © SITA Všetky práva vyhradené.