gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.8.2019 (Webnoviny.sk) – Hurikán Dorian zasiahol Americké Panenské ostrovy. Ako informuje agentúra AP, o 14:00 miestneho času sa nachádzal nad ostrovom St. Thomas, pričom ho sprevádzal vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu.

Živel, ktorý má zatiaľ silu hurikánu prvej kategórie, sa pohybuje na severozápad rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu a v ceste má aj Britské Panenské ostrovy a portorické ostrovy Vieques a Culebra.

Predstavitelia v Portoriku sa obávajú, že by Dorian mohol vyvolať zosuvy pôdy, rozsiahle záplavy a výpadky prúdu, ktoré by boli prvým veľkým testom tamojšej pripravenosti na mimoriadne situácie od ničivého hurikánu Maria z roku 2017.

Prezident Donald Trump pre americké územie vyhlásil mimoriadny stav a nariadil federálnu pomoc pre miestne úrady.

Podľa predpovedí by Dorian mohol do víkendu zosilnieť na hurikán tretej kategórie, než pravdepodobne zasiahne americkú pevninu. Na možné postihnutie živlom sa už pripravujú ľudia v štáte Florida.

Tamojší guvernér Ron DeSantis vyzval obyvateľov východného pobrežia Floridy, aby „si pripravili zásoby na sedem dní, pripravili svoje domy a starostlivo sledovali trasu“ hurikánu. Okresné orgány na pobreží už začali rozvážať vrecia s pieskom.

Viac k témam: hurikán Dorian, počasie
Zdroj: Webnoviny.sk – Hurikán Dorian sa blíži k americkej pevnine, prezident Trump vyhlásil mimoriadny stav © SITA Všetky práva vyhradené.