gtag('config', 'UA-130501671-1');

6.9.2019 (Webnoviny.sk) – Britské opozičné strany nebudú na budúci týždeň hlasovať za predčasné parlamentné voľby, ktoré sa snaží presadiť premiér Boris Johnson.

Strany v piatok diskutovali o tom, či budú súhlasiť s plánom Johnsona uskutočniť voľby 15. októbra, na čo je potrebný súhlas dvoch tretín poslancov parlamentu.

Prekonanie patovej situácie

Johnsonovi sa tento týždeň predčasné voľby nepodarilo presadiť, keď ich parlament v hlasovaní odmietol. Rovnaký návrh chce však podať aj v pondelok, keďže trvá na tom, že predčasné voľby sú jediný spôsob, ako prekonať patovú situáciu v otázke odchodu Londýna z Európskej únie (EÚ).

Oponenti premiéra nesúhlasia s hlasovaním, pokiaľ bude exitovať podozrenie, že Británia odíde z únie v plánovanom termíne 31. októbra bez dohody, čím sa premiér vyhráža.

Posunutie brexitu

Po piatkových diskusiách opoziční poslanci uviedli, že nepodporia voľby, pokiaľ vláda nepožiada Brusel o posunutie brexitu. Johnson sa na margo toho vyjadril, že by „radšej ležal mŕtvy v priekope„, ako by to mal urobiť.

Opoziční poslanci budú teda v pondelok hlasovať buď proti Johnsonovmu návrhu alebo sa zdržia hlasovania.

Viac k témam: britský parlament, britský premiér, opozícia, predčasné voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Opozičné strany nebudú hlasovať za predčasné parlamentné voľby, ktoré sa snaží presadiť Johnson © SITA Všetky práva vyhradené.