gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.9.2019 (Webnoviny.sk) – Ak Izrael naplní myšlienku anektovania všetkých židovských osád na Západnom brehu Jordánu, bude to „katastrofou“ pre úsilie nájsť s Palestínčanmi akékoľvek dvojštátne riešenie.

V utorok to uviedol jordánsky kráľ Abdalláh II. po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne. Kráľ je „extrémne znepokojený“ predvolebným sľubom izraelského premiéra Benjamína Netanjahua anektovať židovské osady.

Merkelová sľub označila za neužitočný

Podľa Abdalláha II. to bude mať „priamy dosah“ na vzťahy medzi Izraelom a Jordánskom, ako aj Izraelom a Egyptom a „vyhlásenia tohto typu sú katastrofou pre akýkoľvek pokus dosiahnuť pokrok v dvojštátnom riešení„. Merkelová súhlasila a Netanjahuov sľub označila za „neužitočný„.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok prisľúbil anektovať „všetky osady“ na Západnom brehu Jordánu vrátane enkláv hlboko v srdci najväčšieho palestínskeho mesta Hebron.

Deň pred opakovanými parlamentnými voľbami sa chcel týmito vyjadreniami podľa všetkého uchádzať o podporu nacionalistov.

Opakované parlamentné voľby

Izrael obsadil Západný breh spolu s východným Jeruzalemom a Pásmom Gazy počas vojny v roku 1967. Palestínčania však považujú tieto územia za súčasti svojho budúceho štátu.

V Izraeli sa v utorok ráno začali opakované parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o tom, či si dlhoročný premiér Benjamin Netanjahu udrží moc.

Sú to už druhé voľby tento rok, keďže sa Netanjahuovi po aprílovom hlasovaní nepodarilo zostaviť koalíciu a následne rozpustil parlament.

Viac k témam: anexia, izraelský premiér, Pásmo Gazy
Zdroj: Webnoviny.sk – Anexia židovských osád by bola katastrofou, jordánskeho kráľa Netanjahuov sľub znepokojil © SITA Všetky práva vyhradené.