gtag('config', 'UA-130501671-1');

19.9.2019 (Webnoviny.sk) – Česká První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) odmietla, že rakety, ktorými jemenskí povstalci húsíovia nedávno zaútočili na saudskoarabské ropné zariadenia, mali prúdový motor, ktoré firma vyrába.

„Nemáme nič spoločné s týmto prípadom a cítime sa byť poškodení už len faktom, že nás s ním spájajú,“ vyjadril sa riaditeľ marketingu Marek Fiala pre agentúru The Associated Press.

Dodal tiež, že v rakete sa nachádzal iný druh motora. Tvrdí to na základe analýzy fotografií, ktoré im poskytli saudskoarabské úrady.

K zodpovednosti za sobotňajší útok dronmi sa prihlásili húsíovia, no Saudská Arábia si myslí, že za ním stojí Irán, ktorý podporuje povstalcov. Teherán však obvinenia odmieta.

Fiala potvrdil, že ich motory vyvážajú do viac ako desiatich krajín. „Nikdy v minulosti sme naše motory nedodali do Jemenu, Iránu alebo ich spojencom,“ vyhlásil.

Viac k témam: útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Česká firma odmieta spájanie s útokmi v Saudskej Arábii, motory v raketách neboli od nej © SITA Všetky práva vyhradené.