gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.9.2019 (Webnoviny.sk) – Vedenie hutníckej spoločnosti U. S. Steel Košice vyslovilo mimoriadne znepokojenie nad podľa neho neprofesionálnymi vyjadreniami predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku o situácii v spoločnosti a návrhu na jej odkúpenie.

Košický kraj v pondelok informoval, že ponúkol odkúpenie oceliarne za jedno euro, pričom dočasným vstupom chce predísť následkom negatívneho vývoja v podniku, najmä prepúšťaniu ďalších zamestnancov.

Neférové podmienky na trhu

Počas skoro dvojhodinového stretnutia boli prediskutované témy, týkajúce sa aktuálnej situácie v oceliarskom sektore. Hutnícka fabrika v Košiciach, tak ako každý výrobca oceliarskych výrobkov v Európskej únii, musí čeliť neférovej konkurencii dovozcov z tretích krajín mimo EÚ, ktoré nie sú zaťažené nákladmi vyplývajúcimi z environmentálnej legislatívy EÚ,“ zareagovala v utorok spoločnosť U. S. Steel Košice. Vedenie firmy sa stretlo s košickým županom v piatok 20. septembra na jeho žiadosť.

Zástupcovia manažmentu oznámili, že aj napriek neľahkej situácii na európskom i celosvetovom trhu s oceľou je U. S. Steel Košice aj naďalej schopná plniť kvalitatívne požiadavky svojich zákazníkov, dodávať im výrobky včas a napredovať v rámci svojej stratégie. „Chceli sme a chceme veriť, že obsah diskusie a informácie, poskytnuté vedením spoločnosti, dostatočne ozrejmili predstaviteľovi kraja a ďalším prítomným aktuálne neférové podmienky na trhu v EÚ. O to viac sme boli prekvapení, keď v závere nášho stretnutia pán predseda Trnka verbálne prezentoval svoju ponuku, ktorá nie je opodstatnená a nie je založená na žiadnom reálnom základe,“ poznamenala spoločnosť. Fabrika podľa jej vedenia nie je na predaj a o to viac je podľa neho ťažko pochopiteľné, prečo sa predseda Košického kraja rozhodol komunikovať s médiami o téme, ktorá je absolútne irelevantná.

Politická taktika na pozornosť v médiách

Spoločnosť si myslí, že to bola len politická taktika na pritiahnutie pozornosti v médiách. „U. S. Steel Košice preferuje a uprednostňuje transparentný a férový prístup v rokovaniach a diskusiách so všetkými partnermi v oblasti podnikateľských aktivít, ako aj s predstaviteľmi štátu i lokálnych samospráv,“ poznamenala oceliareň. Postup predsedu Košického kraja hodnotí spoločnosť ako neférový a urážajúci tak jej manažment, ako aj všetkých jej zamestnancov. „Chceme uistiť našich zamestnancov i verejnosť, že U. S. Steel Košice sa bude naďalej zameriavať na svoju podnikateľskú stratégiu, každodenný bezpečný výkon práce, ochranu nášho životného prostredia a na výrobu vysoko kvalitnej ocele pre našich zákazníkov,“ uzavrela spoločnosť.

Košický samosprávny kraj v pondelok tiež informoval, že má obavu o ďalší osud fabriky U. S. Steel Košice, ktorá je najväčším zamestnávateľom v kraji. Oceliarne ohlásili do konca roka 2021 odchod 2 500 zamestnancov. „V závode a jeho dcérskych spoločnostiach pracuje celkovo 12-tisíc ľudí, preto sa tejto situácii nemôžeme nečinne prizerať. Máme obavu o zachovanie konkurencieschopnosti podniku, o jeho dlhodobé prežitie a tiež o zachovanie zamestnanosti v kraji,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Investičný dlh spoločnosti

Košický župan inicioval s predstaviteľmi oceliarní stretnutie, kde sa informoval o súčasnej situácii v podniku a tiež na víziu spoločnosti. Za najväčší problém závodu označil prezident U. S. Steel James Bruno takzvané environmentálne dane Európskej únie. Výrobcovia z EÚ sa cítia byť týmito poplatkami diskriminovaní, producenti ocele z krajín mimo Únie majú voči nim konkurenčnú výhodu.

Na stretnutí otvoril Trnka aj otázku investičného dlhu, ktorý kraj považuje za hlavný dôvod stagnácie podniku, nedostatočného odbytu a následného znižovania stavov zamestnancov. Investičný dlh americkej spoločnosti je odhadovaný na približne jednu miliardu eur. „Nazdávame sa, že hlavne nízka miera investícií do modernizácie a rozvoja podniku má za následok znižovanie konkurencieschopnosti U. S. Steel na trhu,“ poznamenal Trnka.

Viac k témam: oceľ, USSK U. S. Steel Košice
Zdroj: Webnoviny.sk – Vedenie U.S. Steel Košice je znepokojené vyjadreniami župana Trnku, fabrika nie je na predaj © SITA Všetky práva vyhradené.