gtag('config', 'UA-130501671-1');

29.9.2019 (Webnoviny.sk) – Slovensko skončilo v rebríčku nakladania s odpadom ako deviate najhoršie v rámci krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Dôvodom je najmä nízka miera recyklácie. Vyplýva to z rebríčka s názvom Global Waste Index, ktorý vyhodnocuje krajiny OECD z pohľadu environmentálnych dopadov ich nakladania s odpadom.

Vysoká miera skládkovania

Vypracovala ho Spoločnosť Sensoneo, ktorá sa zaoberá odpadovým hospodárstvom. Slovensko podľa tohto hodnotenia dosiahlo 6. najlepšie umiestnenie v množstve vyprodukovaného odpadu. Miera recyklácie je však na Slovensku piata najnižšia spomedzi všetkých OECD krajín a vysoká je aj miera skládkovania – SR sa umiestnila ako 14. najhoršia.

The Global Waste Index analyzuje najbežnejšie metódy spracovania odpadu a udeľuje im pozitívne alebo negatívne body v závislosti od množstva vyprodukovaných emisií oxidu uhličitého, metánu a environmentálnej kontaminácie, ktorú daný spôsob priemerne spôsobuje. Udelené body 36 krajinám tak boli podľa toho, koľko kilogramov odpadu spracovávajú recyklovaním, spaľovaním, skládkovaním alebo nelegálnym skládkovaním.

Najmenej sa triedi bioodpad

Prieskum, ktorý pre spoločnosť Hornbach vypracovala agentúra Median, hovorí, že až 92 percent ľudí na Slovensku triedi odpad. Najviac sa pritom triedi plast, papier a sklo. Tieto zložky separuje 90 percent respondentov. Takmer 65 Slovákov triedi batérie a 50 percent kovy.

Najmenej sa triedi bioodpad, ktorý separuje len asi tretina opýtaných. Respondenti, ktorí odpad netriedia, uviedli najčastejšie ako dôvod nedostatok smetných nádob na to určených.

Viac k témam: odpad, prieskum, recyklácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko nenakladá dobre s odpadom, v rebríčku je deviate najhoršie v rámci OECD © SITA Všetky práva vyhradené.