gtag('config', 'UA-130501671-1');

6.10.2019 (Webnoviny.sk) – V ukrajinskom Kyjeve sa tisícky ľudí zišli na proteste proti vládnemu plánu uskutočniť regionálne voľby na povstalcami kontrolovanom východe Ukrajiny. Mnohí tento krok považujú ako veľký ústupok Rusku, ktoré podporuje separatistov.

Na kyjevské námestie Majdan prišlo približne 15-tisíc demonštrantov, okrem iných i veteráni bojov na východe, ktorí so sebou priniesli transparenty s nápismi ako „Hanba“ a „Nie kapitulácii“. Niektorí účastníci protestu neskôr pochodovali aj k budove parlamentu.

Francúzsko a Nemecko dohodu vítajú

„Naši vojaci dali svoje životy za zjednotenú Ukrajinu a my nechceme mier za každú cenu pod podmienkami Ruska,“ vyjadril sa jeden z demonštrantov Andrij Hnapko.

„Ukrajina je vo vojne päť rokov a ja som stratil niekoľko mojich priateľov. A oni nám teraz hovoria, že to všetko bolo zbytočné. Jeden človek nás môže s jeho neuváženými krokmi pripraviť o krajinu,“ cituje agentúra AP ďalšieho účastníka protestu, vojaka Ihora Roščenka.

Ukrajina, Rusko a separatisti v utorok podpísali dohodu, podľa ktorej sa majú v Donecku a Luhansku, dvoch regiónoch ovládaných separatistami, kde si konflikt vyžiadal viac ako 13-tisíc mŕtvych, uskutočniť regionálne voľby. Francúzsko a Nemecko, ktoré pomohli sprostredkovať rokovania, dohodu privítali.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dohodu predstavil ako bezprostredný krok potrebný na organizovanie summitu s lídrami Ruska, Francúzska a Nemecka s cieľom dosiahnuť mierové urovnanie konfliktu.

Plná kontrola nad regiónmi

Zelenskyj sa hneď po oznámení uzavretia dohody snažil rozptýliť obavy, že Ukrajina proruským separatistom príliš ustúpila a že voľby sa budú konať pod taktovkou separatistov a tým pádom Moskvy. „Neuskutočnia sa žiadne voľby s pištoľou pri hlave. Neuskutočnia sa žiadne voľby, pokiaľ tam stále budú vojaci,“ vyhlásil Zelenskyj.

Voľby sa podľa neho budú konať až po tom, čo Ukrajina nadobudne nad týmito regiónmi plnú kontrolu. Voľby sa podľa neho navyše budú riadiť ukrajinskými zákonmi, čo okrem iného znamená, že v nich budú môcť kandidovať akékoľvek strany a kandidáti vrátane prokyjevských nacionalistov. Práve tento bod doteraz separatisti odmietali.

Obe strany sa okrem toho dohodli na tom, že voľby uznajú za platné a nebudú proti ich výsledku namietať, pokiaľ ich označia za spravodlivé a slobodné volební pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Viac k témam: protest, regionálne voľby, ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Tisíce ľudí protestovali proti voľbám na východe Ukrajiny, považujú ich za ústupok Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.