gtag('config', 'UA-130501671-1');

14.10.2019 (Webnoviny.sk) – Európska únia (EÚ) zvažuje uvalenie zbrojného embarga proti svojmu spojencovi z NATO Turecku. Dôvodom je nesúhlas s jeho ofenzívou proti kurdským silám v susednej Sýrii. Holandský minister zahraničia Stef Blok v pondelok povedal, že „je proti medzinárodnému právu vtrhnúť do susednej krajiny a Turecko sa má ako každá iná krajina riadiť medzinárodným právom„.

Nemecko, Francúzsko a Holandsko už zastavili predaj zbraní Turecku. Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian zdôraznil, že chce, aby EÚ zaujala „tvrdý postoj v otázke exportov zbraní do Turecka„.

Apeloval tiež na Spojené štáty, aby „v prvom rade“ zvolali stretnutie medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu (IS). Dôvodom sú rastúce obavy, že turecká ofenzíva oživí hrozbu zo strany tejto teroristickej organizácie.

Sýrski Kurdi boli americkými spojencami v boji proti IS, Američania sa však zo severnej Sýrie stiahli a vydali ich tak napospas Turkom. Kurdi sa najnovšie dohodli s vládnymi silami s cieľom spoločne čeliť „tureckej agresii“.

Viac k témam: Sýria, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministri zahraničia EÚ odsúdili tureckú inváziu do Sýrie a uvažujú o uvalení zbrojného embarga © SITA Všetky práva vyhradené.