gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.10.2019 (Webnoviny.sk) – Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) vo štvrtok obvinila amerických predstaviteľov z toho, že voči nej zachovávajú nepriateľský postoj a vyzvala Washington, aby do konca roka konali „múdro“. Vo vyhlásení to uviedol poradca severokórejského ministerstva zahraničia Kim Kje-gwan.

Obojstranne prijateľné podmienky

Odkazoval tak na posledný termín, ktorý dal severokórejský líder Kim Čong-un administratíve amerického prezidenta Donalda Trumpa na to, aby prišla s obojstranne prijateľnými podmienkami dohody na záchranu ich diplomacie.

„Na rozdiel od politického úsudku a zámeru prezidenta Trumpa, washingtonské politické kruhy a tvorcovia politiky o KĽDR z americkej administratívy sú voči KĽDR bezdôvodne nepriateľské, zaujaté mentalitou studenej vojny a ideologickými predsudkami,“ uviedol Kim Kje-gwan s tým, že jeho krajina chce vidieť, ako rozumne budú USA konať do konca roka.

Severokórejský jadrový program

Ako tiež uviedol, Kim Čong-un považuje svoj vzťah s Trumpom za „špeciálny“ a dôvera medzi lídrami je stále nedotknutá. „Úprimne dúfam, že na základe blízkeho vzťahu vznikne hnacia sila na prekonanie všetkých prekážok medzi KĽDR a Spojenými štátmi a na posunutie bilaterálnych vzťahov lepším smerom,“ vyjadril sa severokórejský diplomat.

Rokovania o severokórejskom jadrovom programe medzi Washingtonom a Pchjongjangom začali stagnovať po tom, ako vo februári pre nezhody o sankciách proti KĽDR zlyhal summit Kim Čong-una a Donalda Trumpa. Severná Kórea odvtedy vykonala viacero testov striel krátkeho doletu. Začiatkom mesiaca sa vo Švédsku uskutočnili rokovania medzi USA a KĽDR na pracovnej úrovni, no aj tie stroskotali.

Viac k témam: americký prezident, jadrové zbrane, jadrový program, severokórejský vodca
Zdroj: Webnoviny.sk – Vodca Kim dal Trumpovi ultimátum a vyzval ho, aby pri dohode konal múdro © SITA Všetky práva vyhradené.