gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.11.2019 (Webnoviny.sk) – Nezaradená poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) a podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová zdôraznila, že koalícia nechce, aby sa ľudia pred voľbami dozvedeli o ich klesajúcich preferenciách. Reagovala tým na utorkové prelomenie prezidentkinho veta k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, na základe ktorej poslanci NR SR schválili predlženie moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky zo súčasných 14 na 50 dní.

Hnedá koalícia

Ako uviedla Remišová pre agentúru SITA, takéto obmedzenie práva na informácie nemá žiadna krajina Európskej únie (EÚ). Podľa koalície strán PS/Spolu je teraz na rade Ústavný súd SR.

„Ľudia majú úplne iné problémy, nevedia sa dostať k lekárovi, upadá školstvo, štát roky zanedbáva obnovu ciest a infraštruktúry, ale vládna koalícia tu rieši úplne absurdné problémy, aby sa ľudia nemohli dostať k informáciám dva mesiace pred voľbami. Preto je dôležité, aby sme konečne začali riešiť problémy, ktoré ľudí trápia a vymenili túto neschopnú a skorumpovanú vládu,“ konštatovala Remišová.

Podľa PS/Spolu spája Fica (Smer-SD), Danka (SNS) a Kotlebu (ĽSNS) arogancia a strach. „Arogancia, s ktorou neváhajú kriviť Slovensko na svoj obraz. A strach z toho, že ľudia ich vládu mafie, oligarchov a ich figúrok vo februári pošlú, kam patrí,“ uvádza sa v stanovisku koalície PS/Spolu, ktoré agentúre SITA zaslala ich hovorkyňa Silvia Hudáčková.

Na rade je teraz podľa nich ústavný súd, ale najmä sila ľudí, „ktorých musíme zmobilizovať a o tri mesiace poraziť hnedú koalíciu vo voľbách“.

Memento pre krajinu

Podpredseda NR SR a predseda poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Martin Klus priblížil, že koalícia Smer-SD, SNS a ĽSNS opäť dokonale zafungovala.

„Pre nás všetkých je to ďalšie dôležité memento, kam sa rúti Slovensko. Samozrejme, v súčinnosti s pani prezidentkou napadneme tento zákon na ústavnom súde a budeme pevne veriť, že ústavní sudcovia čím skôr rozhodnú,“ napísal na svojom Facebooku Klus.

Prezidentka Zuzana Čaputová začiatkom novembra novelu zákona nepodpísala, keďže podľa nej je v rozpore s viacerými právami garantovanými ústavou, ako sú právo na informácie, právo na zhromažďovanie či právo na politickú súťaž.

Uviedla, že ak parlament jej veto prelomí, je pripravená podať návrh na ústavný súd, aby posúdil ústavnosť príslušných ustanovení a zároveň požiada o pozastavenie ich účinnosti.

Volebné prieskumy sa podľa nateraz platnej legislatívy nesmú zverejňovať 14 dní pred voľbami.

Viac k témam: moratórium, Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020
Zdroj: Webnoviny.sk – Fica, Danka a Kotlebu spája arogancia a strach, opozícia reaguje na 50-dňové moratórium © SITA Všetky práva vyhradené.