gtag('config', 'UA-130501671-1');

14.12.2019 (Webnoviny.sk) – Slováci žiadajú o osobný bankrot pomerne často. Inštitút využili aj v tomto roku desaťtisíce ľudí. Informácia vyplýva zo štatistík Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor. Za prvých desať mesiacov tohto roka sú pritom čísla porovnateľné s celým rokom 2018. Inštitút, ktorý zaviedla do praxe exministerka Lucia Žitňanská, umožňuje ľuďom dostať sa z dlhovej pasce.

Občania sa môžu v prípade záujmu obrátiť na Centrum právnej pomoci (CPP), ktoré je pod gesciou ministerstva spravodlivosti. Môžu tak urobiť telefonicky, elektronicky alebo osobne.

Desiatky tisíc konzultácií

Dlžníci môžu kontaktovať príslušnú kanceláriu CPP podľa miesta trvalého bydliska. Pri osobnej konzultácii následne zamestnanci centra poskytnú ľuďom potrebné informácie, pomôžu vyplniť formulár žiadosti, ktorého súčasťou sú aj prílohy.

Formu osobnej konzultácie využilo za prvých desať mesiacov tohto kalendárneho roka 33 886 ľudí, formu telefonickej konzultácie využilo 60 743 osôb a elektronicky žiadalo informácie 3 908 ľudí.

Inštitút osobného bankrotu bol zavedený v marci 2017 a ľudom ponúka nové dve možnosti, ktorými sa môžu zbaviť starých dlhov. Dlhov sa môže po novom dlžník zbaviť konkurzom alebo pomocou splátkového kalendára.

Bankrot možno využiť raz

Pri konkurze odovzdá na speňaženie majetok a súd následne rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd.

Najväčší záujem o vyhlásenie konkurzu bol v tomto roku v októbri, keď bolo podaných 1500 žiadostí. Pri žiadostiach o splátkový kalendár dominoval tohtoročný august (22 žiadostí, poznámka SITA). Oproti tomu najviac ľudí žiadalo o konkurz v roku 2018 v máji a o splátkový kalendár v januári.

Osobný bankrot môžu ľudia využiť iba raz za určitý čas a je to zákonom upravený proces, ktorým sa fyzická osoba podnikateľ alebo fyzická osoba môže zbaviť svojich dlhov. Inštitút využili tisíce ľudí už bezprostredne po jeho zavedení v marci roka 2017.

Viac k témam: Centrum právnej pomoci (CPP), osobný bankrot
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci žiadajú o osobný bankrot často, hovoria štatistiky ministerstva spravodlivosti © SITA Všetky práva vyhradené.