gtag('config', 'UA-130501671-1');

„V zdravom tele – zdravá myseľ.“ Áno, aj zdravá myseľ je závislá od vzduchu, ktorý dýchame. Najmenšie čiastočky prachu, drobného hmyzu, pachov, vlhkosti a teploty – to všetko sú súčasti , ktoré nás obklopujú, no nie vždy sú ideálne. Dá sa s nimi bojovať, no veľmi často má táto vojna nepríjemné následky a dopady.

Pozrite sa s nami, aké faktory sú rozhodujúce v boji za čerstvý vzduch a ako vytvoriť dokonalú mikroklímu v byte bez toho, aby vás ročné vyúčtovanie nájomného nemilo prekvapilo.

Zaistite optimálnu klímu

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča udržiavať v byte konštantnú teplotu bez ohľadu na ročné obdobie vo výške + 18 až 22 stupňov Celzia. Teplejší vzduch v byte je škodlivý pre sliznice a je jednou z príčin častých ochorení dýchacích ciest. Teraz vo vykurovacom období to platí dvojnásobne. Aj v zime preto z času na čas nezabudnite vykonať zásadné čistenie klimatizácie. Ak ju nemáte, mali by ste pravidelne vetrať.

Nezabudnite ani na vlhkosť

Vlhkosť je ďalšou dôležitou súčasťou zdravej mikroklímy. Nemala by klesnúť pod 40 % a v ideálnom prípade by mala mať 60 %. To je možné dosiahnuť pomocou zvlhčovačov. Pri výbere zariadenia na zvlhčovanie dávajte pozor na typ odparovania – existuje prírodné alebo ultrazvukové. Je lepšie používať zvlhčovače vzduchu s prírodným typom zvlhčovania a vodných filtrov, pretože sú odolnejšie, tichšie a netvoria vodný kameň na nábytku.

Kúpte si automatický termoregulátor

Aj keď sa dobrá správa budov stará o to, aby ste mali doma potrebné pohodlie, nie vždy je v ich moci, aby zasiahli. Klimatizácia pri teplotách pod nulou vždy nefunguje. Vetranie poskytuje len dočasný výsledok a vysušuje vzduch. Účinným spôsobom termoregulácie v chladnom období sú preto ventily na radiátoroch. Vďaka nim môžete čiastočne alebo úplne vypnúť prívod horúcej vody a znížiť teplotu vzduchu na požadované stupne.

Vyskúšajte soľnú lampu

Suchý a prehriaty vzduch je problém najmä v byte. Existuje ale niekoľko možností, ako jeho negatívne dopady eliminovať. Soľné žiarovky sú prírodné ionizátory vzduchu, ktoré veľmi dobre bojujú s baktériami a vírusmi, vzduch sa stáva čistejším, transparentnejším a zvyšuje sa vlhkosť. Terapeutický účinok soľných lámp je aj ten, že pomáhajú zvyšovať tonus tela a posilňujú imunitu, zlepšujú spánok detí a majú priaznivý vplyv na emocionálny stav. Vyskúšajte ju aj ďalšie rady aj vy a bude vám lepšie.

 

Zdroj foto: Shutterstock