gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.12.2019 (Webnoviny.sk) – Čína a Rusko vyzývajú Bezpečnostnú radu OSN, aby stiahla kľúčové sankcie uvalené na severokórejské exportné komodity, medzi nimi uhlie, železo, železnú rudu a textil. Cieľom tohto kroku má byť „zlepšenie živobytia civilného obyvateľstva“ Severnej Kórey.

Ultimátum americkej vláde

Návrh rezolúcie, ktorý obaja spojenci Pchjongjangu predložili členom rady v pondelok, by tiež napríklad zrušil zákaz práce Severokórejčanov v zahraničí.

Čína a Rusko prišli s týmito a ďalšími návrhmi 16 dní predtým, ako vyprší severokórejské ultimátum stanovené vláde vo Washingtone, aby do konca roka prišla s novými návrhmi na oživenie jadrovej diplomacie.

Čiastočné jadrové odzbrojenie

Vodca Kim Čong-un na poslednom summite USA-KĽDR žiadal práve uvoľnenie sankcií výmenou za čiastočné jadrové odzbrojenie.

Severná Kórea uskutočnila od mája 13 testov balistických rakiet s cieľom vyvinúť tlak na Spojené štáty. Na Washington to však priveľký dojem nespravilo.

Tamojšia vláda vyhlásila, že nebude akceptovať koncoročné ultimátum na ponúknutie ústupkov a vyzvala Pchjongjang, aby sa okamžite vrátil k rokovaciemu stolu.

Viac k témam: americký prezident, jadrové zbrane, raketové testy, sankcie proti KĽDR, severokórejský vodca
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína a Rusko žiadajú stiahnuť sankcie voči KĽDR, aby sa zlepšil život severokórejčanov © SITA Všetky práva vyhradené.