gtag('config', 'UA-130501671-1');

Fotogaléria: Zuzana Čaputová

29.12.2019 (Webnoviny.sk) – Najdôležitejším cieľom v roku 2020 je prekonanie krízy dôvery. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Želá si tiež, aby Slovensko malo vládu s čo najväčšou legitimitou, pretože tá je pre vykonanie zmien nevyhnutná. Slovensko by sa podľa nej malo zamerať aj na ochranu klímy, očistu justície a pripraviť sa na starnutie populácie.

Slovensko sa podľa Zuzany Čaputovej musí zlepšiť vo viacerých oblastiach a rozhodnú o tom nadchádzajúce parlamentné voľby. „Čakajú nás kľúčové voľby. Želám si, aby Slovensko malo vládu s čo najsilnejšou legitimitou,“ zdôraznila a dodala, že je preto potrebné, aby sa na voľbách zúčastnilo čo najviac ľudí.

Tematické ciele

„Okrem tematických cieľov je tu iný, paradoxne, možno ešte dôležitejší cieľ – prekonať krízu dôvery. Nie je to problém iba Slovenska, zápasia s ním aj mnohé západné krajiny. Budem rada, ak sa mi podarí prispieť k tomu, aby ľudia nevnímali politiku iba ako špinavú hru, ktorá je o zištnosti a o záujme politikov samých o seba,“ uviedla.

Rok 2019 bol pre Slovensko v znamení odhaľovania káuz okolo podnikateľa Mariana K. Na verejnosť sa dostali nahrávky a komunikácie, v ktorých manipuloval a korumpoval sudcov a politikov. Slováci si tiež prvýkrát vypočuli nahrávku z Gorily.

Ďalšie priority

Prezidentka v rozhovore spomenula aj ďalšie priority, v ktorých sa Slovensko musí zlepšiť. „Bude potrebné pracovať na systéme dlhodobej starostlivosti o seniorov, keďže sme najrýchlejšie starnúca krajina v Európskej únii a máme nedostatok personálu, lôžok a zariadení na počet obyvateľov. V oblasti životného prostredia bude dôležité naplniť naše záväzky, napríklad o uhlíkovej neutralite, konkrétnymi, ambicióznymi krokmi. Bude treba robiť kroky k ochrane našich lesov, k čistote ovzdušia a ochrane biodiverzity,“ vysvetlila prezidentka.

Po parlamentných voľbách vo februári 2020 sa chce hlava štátu zamerať na očistu justície a zmenu voľby generálneho prokurátora.

Po voľbách v spolupráci s novou vládou by sme sa predovšetkým mali zamerať na potrebné zmeny v justičných orgánoch. Čaká nás voľba a vymenovanie nového generálneho prokurátora a bolo by vhodné zmeniť pravidlá jeho voľby. Napríklad rozšíriť návrhové oprávnenie, proces urobiť transparentnejším a podobne. Následne po odbornej diskusii pristúpiť k viacerých systémovým zmenám v prokuratúre, a tiež v oblasti disciplinárnej zodpovednosti sudcov a prokurátorov,“ dodala.

Najvplyvnejšia žena

Zuzana Čaputová sa stala prezidentkou Slovenskej republiky 15. júna 2019. Vo svojom prvom polroku urobila viacero dôležitých rozhodnutí, vymenovala šiestich sudcov Ústavného súdu SR, podala sťažnosť, na základe ktorej ústavný súd pozastavil platnosť novely zákona, ktorou sa zakazovalo zverejňovanie prieskumov 50 dní pred voľbami a vyzvala na odchod podpredsedu parlamentu Martina Glváča a štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú (obaja Smer-SD).

Počas svojho polročného pôsobenia získala viacero ocenení a časopis Forbes ju zaradil medzi sto najvplyvnejších žien sveta. Prezidentka tiež absolvovala viacero zahraničných návštev a vystúpila aj na klimatickom summite OSN.

Viac k témam: kauza Gorila, klíma, Kočner komunikácia Threema, parlamentné voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová vymenovala ciele na rok 2020, je medzi nimi aj prekonanie krízy dôvery © SITA Všetky práva vyhradené.